Строс-Кан: Невинен съм, но се оттеглям
Строс-Кан: Невинен съм, но се оттеглям / снимки: Reuters, архив

Директорът на МВФ Доминик Строс-Кан, арестуван по обвинение за сексуално посегателство, е подал оставка. Строс-Кан, който се намира в нюйоркския затвор "Райкърс", отрича всички отправени срещу него обвинения.

В нощта срещу четвъртък МВФ съобщи, че директорът на институцията Доминик Строс-Кан е подал оставката си. Водещият световен финансист е информирал в сряда Управителния съвет на МВФ за намерението си да напусне поста. В оставката си Строс-Кан декларира твърдо своята невинност: „На всички вас искам да кажа, че отричам с най-голяма възможна категоричност всички обвинения. С оставката си искам да предпазя тази институция, на която служих с чест и отдаденост, и над всичко - над всичко - искам да посветя всички свои сили, всичкото си време, всичката си енергия на доказването на моята невинност."

Кой ще поеме поста му?

Доминик Строс-Кан пише също, че се чувства задължен да напусне поста си, но прави това с чувство на „безкрайна тъга и дълбок гняв". Оставката на директора на МВФ влиза в сила незабавно. Неговият досегашен заместник Джон Липски ще остане действащ изпълнителен директор до избора на нов ръководител на международната финансова институция.

Ето и пълния текст на писмото на Доминик Строс-Кан до Управителния съвет на МВФ: "Дами и господа, членове на Съвета, с безкрайна тъга и дълбок гняв се чувствам задължен да представя на Изпълнителния съвет оставката си от моя пост на изпълнителен директор, с незабавен ефект. В този момент мислите ми са свързани на първо място с моята съпруга - която обичам повече от всичко - с моите деца, със семейството ми и с моите приятели.

Невинен съм!

Мислите ми са свързани и с моите колеги във Фонда; заедно ние постигнахме толкова големи неща през последните три години, и повече от това. На всички искам да кажа, че отричам с най-голяма възможна категоричност всички обвинения, които бяха отправени срещу мен. Искам да предпазя тази институция, на която служих с чест и отдаденост, и над всичко - над всичко - искам да посветя всички свои сили, всичкото си време, всичката си енергия на доказването на моята невинност. Доминик Строс-Кан".

СтросКан Невинен съм но се оттеглям
netinfo