Парламентът избра Ивайло Московски за министър на транспорта
Парламентът избра Ивайло Московски за министър на транспорта / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Парламентът избра Ивайло Московски за министър на транспорта
41700
Парламентът избра Ивайло Московски за министър на транспорта
  • Парламентът избра Ивайло Московски за министър на транспорта

Народното събрание освободи Александър Цветков от поста транспортен министър и избра на негово място досегашния му заместник Ивайло Московски. Номинацията му беше представена от вицепремиера Симеон Дянков, срещу което възразиха от левицата, защото министър-председателят трябвало да мотивира решението си. Управляващите обясниха, че Борисов отсъства поради визита в Полша. За промяната в кабинета гласуваха от ГЕРБ и Атака, а Синята коалиция, БСП и ДПС не я подкрепиха. 105 души подкрепиха смените, 42 бяха против, 4 се въздържаха. По време на дебатите лидерът на БСП Сергей Станишев поиска оставката на премиера Бойко Борисов.

Станишев каза от парламентарната трибуна, че истинската промяна, която трябва да бъде направена, е по отношение на премиера на България, защото по думите му това е едноличен режим, властта е еднолична, премиерът сам казва аз управлявам всичко, аз контролирам всичко. Бившият премиер призна, че министър-председателят носи отговорност и се обърна към министъра на финансите Симеон Дянков, който представя промените в парламента: „И за вашата работа, господин Дянков, и на министър Цветанов, и на Цветков и на всички останали". Станишев допълни, че Борисов няма как да избяга от тази отговорност и „да бъде доброто ченге, добрият арбитър, а другите да бъдат лоши". Затова според него е необходима промяна в правителството и на премиера, а не на един или друг министър. „Няма как с тези мотиви, които са фалшиви, да подкрепим промените, които предлагат", допълни соцлидерът.

От своя страна депутатът от ГЕРБ Снежана Дукова коментира: „Отляво и отдясно гадатели, шамани с овладени до съвършенство жестомимични изказвания тълкуват управленски решения. Хора, които купуваха стари вагони за солидни комисионни, хора, които правиха водни и неводни огледала, поне да се бяха огледали в тях. Нашата оценка е твърде важна и вие много добре знаете, че сме поставени в условия, в които не да тичаме, а да бягаме по скоростна отсечка. И когато в това бягане има уморен водач и човек, който наистина трябва да отдъхне, защото има друг, който да го смени и да бяга в същата скорост и по-бързо, ние ще го направим, но ще бягаме по тази пътека. Въпреки вас отляво и отдясно".

Според лидера на ДСБ Иван Костов провалът на реформата в железниците е причина за оставката на Цветков. „В какво ескалира този проблем? В споразумение със Световната банка, голям заем - заем срещу реформи, похарчване на участието на правителството за покриване на загубите на железниците, никакви реформи и сега ще следва отказ от страна на Световната банка да отпусне своите средства. Проблемът ще стане неудържим", коментира Костов.

Парламентът избра Ивайло Московски за министър на транспорта
netinfo

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков обясни, че правителството досега не е харчило допълнителни пари за железниците. Той отбеляза, че заем със Световната банка все още не е подписан, защото от финансовото министерството настояват да видят какви са реформите. „Дали ще се подпише или не, нека да видим", каза финансист номер едно.

В сряда министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков подаде оставка. Премиерът прие оставката и предложи новият министър да е Ивайло Московски, който досега бе заместник на Цветков. Премиерът обясни, че смяната е мотивирана от желанието за оптимизиране на работата с Брюксел по усвояване на еврофондовете. Промените от сряда обаче не приключиха само с оставката на министъра в транспорта, премиерът смени заместник-министъра на икономиката, енергетиката и туризма Марий Косев с Делян Добрев, освободена бе управителката на НОИ Христина Митрева, а цялото ръководство на КАТ - София бе пенсионирано.