Шефът на МВФ Доминик Строс-Кан подаде оставка
Шефът на МВФ Доминик Строс-Кан подаде оставка / Reuters, архив

Доминик Строс-Кан подаде оставка като управляващ директор на Международния валутен фонд, предаде Франс прес, като се позова на съобщението на пресслужбата на МВФ.

Оставката влиза в сила веднага. Той пое функциите си на управляващ директор на МВФ през ноември 2007 г. с мандат за пет години.

"В чувство на безкрайна тъга съм принуден да представя на управителния съвет молба да бъда освободен от поста управляващ директор на МВФ", заявил Строс-Кан в заявлението си за оставка, цитирано от пресслужбата на МВФ.

Досегашният управляващ директор на Фонда категорично отхвърля отправените срещу него обвинения в сексуални посегателства. В писмо до управителния съвет на МВФ Строс-Кан изтъква, че "в момента мисли преди всичко за съпругата си, за децата си, за членовете на семейството и за приятелите си. . . Мисля и за колегите си, с които през последните три години постигнахме големи успехи".

"Искам да кажа на всички, че категорично отхвърлям всички повдигнати срещу мен обвинения. Искам да защитя тази структура /МВФ/, на която служих с чест и преданост, и искам да посветя всичките си сили, време и енергия на доказването на моята невинност", изтъква Доминик Строс-Кан.

ОТ МВФ съобщиха, че "Фондът в най-близко време ще обяви процедура за избор от управителния съвет на нов управляващ директор". Временно тази длъжност ще се изпълнява от Джон Липски.

Съд в Ню Йорк ще разгледа отново искането на адвокатите на Доминик Строс-Кан клиентът им да бъде освободен под гаранция. В понеделник съдът реши Строс-Кан да остане в ареста и отхвърли предложението на защитата му да бъде пуснат под гаранция от един милион долара, заради опасения, че може да избяга във Франция, припомня БТА.

Този път адвокатите се надяват да постигнат разрешение за временното му освобождаване, тъй като смятат да предложат мерки за стриктно наблюдение на Строс-Кан, например да му бъде поставена електронна гривна, която да показва местонахождението му, или да предаде паспорта си, както и други "много стриктни условия", които ще направят бягството му от САЩ невъзможно.

Адвокатите смятат да поискат временно освобождаване на Доминик Строс-Кан, мотивирайки се със здравословното му състояние.

Строс-Кан бе изведен от самолет за Париж в събота и му бяха повдигнати обвинения в сексуално посегателство, опит за изнасилване и незаконно задържане на хотелска камериерка.

Следващото явяване на Строс-Кан пред нюйоркския съд е насрочено за 20 май.

Строс-Кан беше арестуван в Ню Йорк на 15 май и обвинен в сексуално посегателство над хотелска прислужница.