Министърът на транспорта Александър Цветков подаде оставка, сменя го Ивайло Московски
Министърът на транспорта Александър Цветков подаде оставка, сменя го Ивайло Московски / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Валентин Николов за оставката на Александър Цветков
41660
Валентин Николов за оставката на Александър Цветков
  • Валентин Николов за оставката на Александър Цветков

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков е подал оставка пред премиера Бойко Борисов. Министър-председателят заяви, че е приел оставката и е предложил на парламента постът на транспортния министър да заеме досегашният заместник на Цветков Ивайло Московски.

Борисов обясни, че смяната на транспортния министър е продиктувана от желанието му да оптимизира работата с Брюксел по отношение усвояването на еврофондовете. Той допълни, че още преди две седмици е разговарял с Александър Цветков и му е обяснил какви са му изискванията за работата. По-рано през деня заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Валентин Николов каза, че мотивите за оставката на Цветков са лични и не пожела да ги коментира.

„Парламентарната група на ГЕРБ смята, че той беше много добър министър. Завари нереформирана система, направи дълбоки реформи в Национална компания „Железопътна инфраструктура", „Български държавни железници", Летище София", каза той, като изрази благодарност за работата на Цветков.

На редовното заседание на Изпълнителната комисия на ГЕРБ във вторник вечерта Борисов е казал, че ще има оставка на транспортния министър Александър Цветков, разказаха пред Дарик участници в заседанието. Депутати в парламента не бяха изненадани от оставката на транспортния министър.

Александър Цветков беше одобрен от Народното събрание за министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в кабинета на Бойко Борисов на 27 юли 2009 година. Преди да стане министър Цветков бе заместник-кмет по транспорта на столицата от март 2008-а до юли 2009 година. В периода 2006-2008 година е бил директор на дирекция „Транспортна инфраструктура" в Столична община. От 1994 до 2005 година Александър Цветков е работил в Главно управление „Пътища", преобразувано в Изпълнителна агенция „Пътища".

 

Вижте последното интервю на Александър Цветков като министър в „Седмицата" на Дарик радио