Споменът за аферата „Полански оказвал влияние върху случая със Строс-Кан
Споменът за аферата „Полански оказвал влияние върху случая със Строс-Кан / Reuters, архив

Споменът за аферата с Роман Полански, който напусна Съединените щати, когато срещу него бяха повдигнати обвинения в изнасилване, несъзнателно оказва влияние върху случая с управляващия директор на Международния валутен фонд (МВФ) Доминик Строс-Кан, смята адвокатът на френско-полския режисьор Джордж Киейман, цитиран от Франс прес.

Киейман отбеляза, че историята с неговия клиент подхранва опасенията за евентуален опит за бягство на Строс-Кан, "въпреки че процедурните ситуации са много различни". Адвокатът призова френската дипломация да гарантира, че шефът на МВФ няма да избяга, за да може той да бъде пуснат под гаранция и да подготви своята защита.

Доминик Строс-Кан (наричан и с инициала си - Де Ес Ка, на латиница DSK) бе задържан в събота за сексуално насилие над камериерка в хотел в Ню Йорк. Той се яви в понеделник пред съдийка, която отказа да го пусне под гаранция с аргумента, че може да избяга. Съдийката увери, че не се е повлияла от аферата „Полански", въпреки че на съдебното заседание прокурорите цитираха случая с прочутия режисьор, пише БТА.

"И двамата са французи... Франция не екстрадира свои граждани", припомни Киейман. Той отбеляза, че при това положение е нямало как съдийката да не изпитва опасения.