Трябва ли да се увеличат президентските правомощия?
Трябва ли да се увеличат президентските правомощия? / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Дебатът в предаването „Челюсти“
41632
Дебатът в предаването „Челюсти“
  • Дебатът в предаването „Челюсти“

Трябва да се изравнят правомощията на президента с тези на Народното събрание в посока президентът да има законодателна инициатива, да има право да иска вот на недоверие и да излезе от положението на почти нулева власт. Това заяви в предаването „Челюсти" по Дарик Ангел Джамбазки от ВМРО.

Социологът Андрей Райчев е категоричен противник на идеята за увеличаване властта на президента. От 1879 година България три пъти се свлича към едноличен режим. Първият път това става с Фердинанд, вторият случай е Борис Трети - от 1934 година той еднолично управлява държавата, третият случай е Тодор Живков. Трите случая показват, че България е склонна да отива към еднолична власт, което първоначално изглежда като добра идея, но и в трите случая завършва катастрофално, обясни Райчев. Склонността да се дава цялата власт на един в България не е отминала, убеден е социологът. Според него ако се увеличат правомощията на президента, властта в страната ще стане персонална и ще има само един човек, в който ще бъде концентрирана властта.

Ангел Джамбазки обясни, че идеята е в това да се изравнят възможностите, за да има равновесие. Според него политическата система в България в момента не работи в полза на хората. „И в момента има едно малцинство, което управлява безконтролно. Няма никаква възможност за контрол. Няма го президента, който да може да поиска вот на недоверие например".

Андрей Райчев е убеден, че двувластието е временно състояние и винаги след серия конфликти единият надделява. В момента президентът е коректив на правителството. Той е коректив чрез своята недосегаемост от страна на правителството. Социологът е категоричен, че за характера на България и въобще за демокрацията, парламентарната република е много по-добра. Партиите имат много дефекти, но те са идея. „Заменянето на партийния принцип с личностен принцип е първобитно, примитивно и води само до сълзи, защото и най-готиният човек не може да замени онова, което аз искам - идеята. Затова в България има само две партии, на които можеш да сменяш лидерите, а партиите остават - казват се БСП и СДС", допълни Андрей Райчев. Той е съгласен, че може би наистина има дефицит в коректива, но трябва да се знае, че България е парламентарна република и президентът е коректив. Може да се налага корективът да бъде коригиран, но не и да се превръща във власт.