Нови разкрития за аферата на Строс-Кан с Пирошка Наги
Нови разкрития за аферата на Строс-Кан с Пирошка Наги / снимка: Reuters, архив

Приближен на жената, с която през 2008 г. Строс-Кан имаше афера, станала обществено достояние, прави нови разкрития по случая пред в. "Ню Йорк таймс".

Преди три години МВФ направи вътрешно разследване на връзката на Строс-Кан с 50-годишната тогава Пирошка Наги, отговаряща за отдела по африканските въпроси във фонда, предаде БТА. Разследването показа, че връзката е била по взаимно съгласие, че била кратка и че Наги сложила край на нея, когато съпругът й разбрал, че му изневерява.

Строс-Кан пък официално поднесе извиненията си на Наги, на третата си съпруга и на персонала на МВФ. Сега обаче пожелал да остане анонимен приближен на Наги твърди, че тя е нямала избор и се е съгласила на връзка със Строс-Кан, защото той бил много по-влиятелен от нея в МВФ и толкова настойчив, че на нея й било трудно да му откаже.

Строс-Кан видял за първи път Наги, когато тя му представила дейността на МВФ в Гана. Той започнал да я търси често, като първо демонстрирал засилен интерес към Гана, но накрая започнал да й отправя сексуални намеци и така се стигнало до връзката между тях.

Сега Наги работи в Европейската банка за възстановяване и развитие в Лондон и официално не е коментирала скандала със Строс-Кан.

Междувременно стана ясно, че втората съпруга на Доминик Строс-Кан не вярва на обвиненията срещу него в опит за изнасилване, съобщава френският в. "Фигаро".

"Фактите, които изнесе полицията в Ню Йорк, не са съвместими с характера на човека, когото познавам", заяви Бриджит Гиймет. Тя нарече аферата ужасяваща и страшно объркана. Доминик Строс-Кан е нежен, насилието не му е присъщо", заяви бившата половинка на шефа на МВФ. Подобна увереност в невинността му вече засвидетелства третата му съпруга Ан Сенклер, която е на път за Ню Йорк.