Строс-Кан е сам в килия в прочут затвор в САЩ
Строс-Кан е сам в килия в прочут затвор в САЩ / снимки: Reuters

Доминик Строс-Кан от вчера е един от обитателите на прочутия нюйоркски затвор Райкърс.

Затворът се намира на едноименния остров и е известен още като Скалата. Строежът му започва през 30-те години на миналия век. Той заема площ от 1700 кв. км, колкото половината от Сентръл парк в Ню Йорк. До него се стига по мост от квартала Куинс, съобщава Франс прес. За затвора се говори в множество рап парчета и филми. Смята се, че в момента там излежават присъди 14 000 затворници. Затворът се състои от 10 центъра за задържане на престъпници. В цял Ню Йорк има общо 15 такива центъра, допълва Франс прес. Капацитетът на центровете на Райкърс е от 17 000 души.

Въпреки че от 90-те години насам престъпленията на територията на центровете за задържане на остров Райкърс са намалели, все още има случаи на жестокост, които надзирателите не успяват да предотвратят, отбелязва Франс прес.

СтросКан е сам в килия в прочут затвор в САЩ
netinfo

Доминик Строс-Кан е настанен в килия с площ 3,5 на 4 метра в Западния център за задържане, уточнява Ройтерс. Той е сам в килия, за да не бъде нападан от други затворници. В Западния център в момента има между 25 и 30 привилегировани затворници, които са държани изолирани от останалите и на които дори се позволява да правят упражнения и да гледат телевизия в килиите, съобщава Ройтерс. В центровете за задържане на остров Райкърс обаче има килии с по 50 обитатели, припомня Асошиейтед прес. ДСК освен на самостоятелна килия, ще се "радва" и на възможността да се храни сам в нея, предаде БТА. Когато излиза на разходки, той ще бъде придружаван от надзирател.

Строс-Кан бе арестуван в събота на нюйоркско летище, преди да отлети за Франция, и му бяха предявени обвинения в сексуално посегателство, опит за изнасилване и незаконно задържане на хотелска камериерка. По-рано съдия отказа той да бъде освободен под парична гаранция и насрочи следващото съдебно заседание за петък.

СтросКан е сам в килия в прочут затвор в САЩ
netinfo


Управителният съвет на МВФ се запозна с криминалните обвинения към Строс-Кан и ще наблюдава развитието на случая, каза говорителката на фонда Керълайн Аткинсън. Информацията пред съвета, заседавал във Вашингтон, е била изнесена от и.д. управляващ директор на фонда Джон Липски и главния юридически съветник на МВФ Шон Хейгън, посочва Ройтерс.

Говорител на Белия дом заяви, че САЩ са уверени, че МВФ ще съумее да изпълнява функциите си, съобщи ДПА. Говорителят Джей Карни не се позова изрично на обвиненията в сексуално посегателство срещу Строс-Кан, но подчерта, че САЩ са доволни от решението на фонда да назначи временен управляващ директор и са уверени, че институцията ще продължи „да изпълнява ефективно мисията си”.

СтросКан е сам в килия в прочут затвор в САЩ
netinfo