Турчин или французойка ще заемат поста на Строс-Кан?
Турчин или французойка ще заемат поста на Строс-Кан? / Reuters

Ако сегашният шеф на Международния валутен фонд (МВФ) Доминик Строс-Кан бъде принуден да напусне поста заради воденото срещу него дело за опит за изнасилване, най-вероятните му приемници са турчин и французойка, предаде Ройтерс.

Постът традиционно се заема от представител на страните членки на ЕС, но расте натискът да се разгледат и кандидатури от развиващи се страни.

Германската канцлерка Ангела Меркел обаче заяви, че предпочита шефът на МВФ отново да е от страна в ЕС. Фондът играе голяма роля при финансовите спасителни планове за страни от еврозоната в затруднение като Гърция, Ирландия и Португалия.

Най-вероятни приемници на Строс-Кан, ако тай напусне поста си, са турчинът Кемал Дервиш и френската министърка на икономиката и финансите Кристин Лагард.

Дервиш е фаворит, ако постът се даде на човек извън ЕС. На него се приписва заслугата, че е извел Турция от финансовата криза през 2001 г. като министър на икономиката чрез налагане на строги реформи и принос при получаване на помощ от МВФ за няколко милиарда долара. Преди това той е работил в Световната банка от 1978 г., а през 1996 г. стана неин вицепрезидент.

В момента Дервиш е вицепрезидент и директор на Програмата за Глобална икономика и развитие към вашингтонския мозъчен тръст "Брукингс".

Ако постът бъде даден отново на представител на страна от ЕС, фаворит за него е френската министърка на икономиката и финансите Кристин Лагард. Ако това стане, 55-годишната Лагард ще е първата жена начело на финансовата институция.

Лагард спечели уважението на пазарите по време на световната финансова криза и помага при утвърждаването на френското влияние при преговори на важни форуми като Г-20.

Владеещата безупречно английски Лагард е избрана за най-добър европейски финансов министър за 2009 г. от вестник "Файненшъл таймс".

Минус за Лагард е националността й. През 26 от последните 33 години МВФ се ръководи от французин, а след скандала с Доминик Строс-Кан Париж ще се затрудни да твърди, че това трябва да се запази. Освен това френският президент Никола Саркози може би не държи популярната Лагард да напусне правителството му насред френското председателство на Г-20 и година преди президентските избори.

Други евентуални кандидати за ръководния пост в МВФ са Тревър Мануел от Южна Африка, Агустин Карстенс от Мексико, Монтек Сингх Ахлувлиа от Индия, американецът Стенли Фишър /който има и израелско гражданство който отговаряше и за България като първи заместник-директор на МВФ от 1994 до 2001 г./, Пеер Щайнбрюк и Аксел Вебер от Германия, както и бившият британски премиер и финансов министър Гордън Браун. /БТА/