Строс-Кан имал алиби за часа на приписваното му престъпление
Строс-Кан имал алиби за часа на приписваното му престъпление / снимка: Reuters

Адвокатите на Доминик Строс-Кан имат доказателство, че генералният директор на МВФ е обядвал в луксозен ресторант с дъщеря си, когато според обвиненията е извършвал сексуално нападение срещу камериерката в нюйоркския хотел, съобщи френското радио RMC.

Според медията, адвокатите на икономиста са проследили детайлно всяко движение на Строс-Кан, откакто той напуснал хотела си в средата на деня, платил сметките си и предал ключа за стаята си на рецепцията, след което обядвал с дъщеря си. За да стигне до ресторанта, според тях, икономическият експерт дори взел такси. Ако графикът се окаже верен, това би означавало, че Строс-Кан е бил извън хотела по времето, когато според обвиненията той преследвал по коридора прислужницата, която впоследствие принудил да влезе в стаята, отбелязва БГНЕС. Френското радио също така посочи, че адвокатите на икономиста имат веществени доказателства и свидетели, потвърждаващи версията им.

Според адвокатите на Строс-Кан, който е бивш финансов министър от левицата, спряган за следващ президент на Франция, той ще пледира невинен по обвиненията за сексуално посегателство и изнасилване, които застрашават да приключат кариерата му по унизителен начин.

Директорът на Международния валутен фонд (МВФ) Доминик Строс-Кан беше арестуван в Ню Йорк и обвинен в сексуално посегателство над хотелска прислужница. Жената, подала жалба срещу него, е 32-годишна камериерка. 62-годишният Строс-Кан, който е вероятен кандидат на социалистите в президентските избори във Франция идната година, стана шеф на МВФ през ноември 2007 година. Преди това той бе депутат в националното събрание и професор по икономика.