Строс-Кан - блестящ икономист, но със слаб ангел
Строс-Кан - блестящ икономист, но със слаб ангел / снимка: Reuters

Доминик Строс-Кан, който пое ръководството на Международния валутен фонд през 2007 г., е признат икономист, чиято кандидатура за президентските избори през 2012 г. във Франция има подкрепата на социалистическата партия и на мнозинството от участниците в допитванията.

Като претендент за кандидатурата на социалистическата партия през 2006 г. той бе изпреварен от Сиголен Роаял, която понесе поражение от Никола Саркози. Последният пък го подкрепи за МВФ.

ДСК, както често го наричат, възхвалява предимствата на "социализма, основан на реалността, онзи на ефикасната левица във времето на глобализацията, който обаче не се примирява с прагматизма и установения ред".

Колкото до президентските избори през 2012 г., Строс-Кан бе задължен да проявява сдържаност заради функциите си в МВФ. Той обаче от месеци заема челното място в анкетите, както за издигането му за кандидат на предварителните избори на социалистите през октомври, така и в електоралните нагласи за първия тур на президентските избори.

Роденият на 25 април 1949 г. Строс-Кан - полиглот, професор по икономика и бивш бизнес адвокат, бивш министър на икономиката в правителството на премиера Лионел Жоспен - използва опита си на преподавател, за да обяснява сложните понятия.

Заради елегантния му вид и непринуденото държание той често е възприеман като дилетант - етикет, който приближените му отхвърлят. Харесва му да се вижда на светските страници на списанията и да се появява в компанията на третата си съпруга, бившата телевизионна журналистка Ан Сенклер.

Като млад икономист в соцпартията той е избран за пръв път за депутат през 1986 г. През юни бе преизбран с над 55% от гласовете в избирателния окръг Сарсел, района на Париж, но се отказа от мандата заради поста генерален директор на МВФ.

За пръв път влиза в правителството през 1991 г. като делегиран министър, а след това и като титуляр на министерството на индустрията и външната търговия. От 1997 до 1999 г. е министър на икономиката и финансите и провежда реформистка политика, направлявайки преминаването към еврото и отварянето на капитала на Франс Телеком за частни акционери. Така той си създава връзки сред международните финансови и бизнес среди - предимство, което след това му помогна да получи поста генерален директор на МВФ, но бе принуден да подаде оставка през ноември 1999 г. заради аферата в Националната взаимоспомагателна каса на студентите във Франция (Mnef), свързана с фиктивни работни места. През 2001 г. обаче той бе напълно оневинен.

Настъпването на кризата през 2008 г. открои неговата първостепенна международна роля.

Приятелите му от месеци подготвят приземяването му на френска политическа сцена и кандидатурата му за предварителните избори на социалистическата партия. Внасянето на кандидатурите започва от 28 юни.

Преди това, в края на май Строс-Кан трябваше да участва в съвещанието на Г8 в Довил и заедно с Европейския съюз да се заеме с изготвянето на нов план за спасяване на Гърция. (БГНЕС)