Обучават съдебни служители в ползване на класифицирана информация
Обучават съдебни служители в ползване на класифицирана информация / Дарик Добрич

Окръжен съд - Добрич е домакин на тридневно обучение „Защита на класифицираната информация в съдебната система". В него участват 27 служители от района на Апелативен съд - Варна и Апелативен съд - Велико Търново.

Организатор на форума е Националният институт на правосъдието. Лектори са Невин Фети - секретар по юридическите въпроси на президента на Република България и Светлозар Чапанов - началник отдел „Вътрешна и информационна сигурност" в Министерството за земеделието и храните. Обучението е в съответствие със изискванията на Закона за защита на класифицираната информация и отразява спецификата на дейността в съдебната система. Всички участници ще получат сертификати от Националния институт на правосъдието.

Лекторите ще представят понятието и видовете класифицирана информация, както и органите в областта на защита на този вид данни. Ще бъдат обсъдени основанията, реда и правните последици от класифицирането на съдебните дела, както и условията и редът за получаване на достъп до тази информация, включително за НАТО и ЕС. В третия ден на семинара е предвидено да бъдат решавани практически задачи.