Служители на съда се обучават в жестомимичен превод
Служители на съда се обучават в жестомимичен превод / Дарик Добрич

Служители на Окръжен съд  - Добрич се обучават в начално ниво на жестомимичен превод под ръководството на Петя Митева - председател на Териториалната организация на глухите в Добрич, съобщават от съдилището. В рамките на 6 часа през месец май служителите ще се запознаят с етиката за комуникация с хора със звуково увреждане и ще усвоят първоначално ниво на общуване с тях.

Обучението се провежда след работно време. В него вземат участие 18 души от деловодствата на съда.

„Отстрани не винаги срещаме разбираме, затова е важно другите да знаят повече за особеностите в комуникацията с глухи хора. Жестомимиката е език, който се учи само в полза на другите", обясни г-жа Митева. Тя има ниво на нечуващ лектор - обучител. Работата й със служителите на Окръжен съд - Добрич е напълно безкористна.

Обучението е част от целенасочената политика на Окръжен съд - Добрич, за подобряване на обслужването на хората с увреждания.

Тази седмица Окръжният съд постави нови табели за информация на хора със зрителни увреждания. С надписи с по-голям и релефен шрифт са обозначени Наказателното и Гражданското и търговско деловодство.