Българите не вярват на полицията и съда, сочи изследване
Българите не вярват на полицията и съда, сочи изследване / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Престъпността в страната е част от начина на живот, смятат българите
41344
Престъпността в страната е част от начина на живот, смятат българите
  • Престъпността в страната е част от начина на живот, смятат българите

Българите са гражданите в Европейския съюз с най-ниска степен на доверие към представителите на политическата класа и институциите, твърдят от Центъра за изследване на демокрацията.

Според национално изследване, проведено през октомври 2010 г, гражданите сочат съда, полицията и прокуратурата като най-корумпираните институции в България. В края на 2010 г. 43% от българите са дали положителна оценка за дейността на полицията, а едва 18,7% са оценили положително дейността на съдилищата. Само 10% са на мнение, че полицейските служители не взимат подкупи, а едва 5% от гражданите имат същото мнение за съда.

По думите на Димитър Марков от Центъра за изследване на демокрацията, сред основните фактори, които влияят за ниското доверие, са многото критики, които правосъдната система и правоохранителните органи получават, липсата на видим напредък по някои дела от обществен интерес, както и противоборството между институциите.

„Институциите вместо да работят в една посока, по-скоро се опитват да демонстрират това, че работят въпреки останалите. Това, което трябва да се направи, е първо да се промени взаимоотношението институции-общество. На второ място трябва да се промени сътрудничеството между тях, да ги виждаме от едната страна на барикадата, а не с непрестанни обвинения една срещу друга. И не на последно място, трябва да се правят непрекъснати изследвания на мнението на обществото за работата на институциите, тъй като в крайна сметка те са призвани да служат на обществото и мнението на обществото за тяхната работа би трябвало да е водещо, връзка, която в момента като че ли е скъсана в България", уточни Марков.

Според данните на ЦИД българите формират мнението си за съдебната система и полицията на базата на собствен опит и на разказаното от роднини и приятели. Медиите не оказват почти никакво влияние върху нагласите на обществото в тази насока.