Единни цени на лекарствата предлагат фармацевти
Единни цени на лекарствата предлагат фармацевти / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Единни цени на лекарствата предлагат фармацевти
41242
Единни цени на лекарствата предлагат фармацевти
  • Единни цени на лекарствата предлагат фармацевти

Да бъдат въведени единни фиксирани държавни цени на лекарствата, предлагат от Националната аптечна камара. От организацията са категорични, че само така може да се прекрати порочната практика в различни аптеки един и същи медикамент да има различна цена. Фармацевтите смятат още, че е абсолютно задължително на всяка опаковка да бъде отпечатано колко струва тя. От Националната аптечна камара обявиха, че подкрепят планирания за 27 май протест пред Министерски съвет. Той ще се състои, ако управляващите не чуят мнението на специалистите, че е абсурдно нефармацевти да продават дори козметика в аптеките. Това ще стане възможно чрез промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. 

От Националната аптечна камара са на мнение, че единствено чрез фиксирани цени на медикаментите може да се прекрати т.нар. аптечен туризъм. Председателят й Антон Вълев казва: „Когато едно лекарство получи регистрация да струва 7 лева, то да струва 7 лева и в Малко Търново, и в София в „Надежда”, и в София в центъра. Само така ще се спре т.нар. ценови аптечен туризъм, който превръща аптечната дейност в търговия. Аптечната дейност не е търговска дейност с лекарства”.

За да бъде ограничена свръхконцентрацията на аптеки в големите градове и за да бъде гарантирано съществуването на такива в малките, от Националната аптечна камара предлагат да се въведе следното правило: на всеки 10 000 души да има по една аптека.

Антон Вълев: Пример: в град като Търговище с население 40 000 души да има четири аптеки, а не 28 както в момента. Ако в населено място с 40 000 души има вече открити четири аптеки, но нито една от тях не е денонощна, разкриването на пета аптека се разрешава само ако собственикът се съгласи тя да бъде денонощна. Това е много сериозен проблем в момента в България. Има областни градове като Ямбол, като Сливен, като Перник, където няма денонощна аптека въобще. Ако ви заболи зъб нощно време в Ямбол най-близкото място, където можете да си купите лекарство е Пловдив, или Стара Загора, или Бургас.

На въпрос дали подобни предложения обаче не ограничават пазара, Антон Вълев отговори: „Дали противоречат на пазарната икономика? Да, противоречат. Лекарствоснабдяването не е пазар. Дори мога да ви прочета решението на Съда на европейските общности, който казва, че лекарствоснабдяването е особен вид дейност и спрямо нея не трябва да се прилагат пазарните механизми. Лекарството е ограничена стока и няма свободен избор при него. Изборът е на лекаря и на фармацевта”.

От Националната аптечна камара казаха още, че у нас случаите на инвалидизация, следствие на прекомерно приемане на лекарства, купени свободно, нарастват драстично.