Започна външното оценяване на четвъртокласниците
Започна външното оценяване на четвъртокласниците / Sofia Photo Agency
Започна външното оценяване на четвъртокласниците
41160
Започна външното оценяване на четвъртокласниците
  • Започна външното оценяване на четвъртокласниците

1 886 четвъртокласници от Великотърновска област се явиха днес на изпит по български език и литература в рамките на националното външно оценяване, съобщи началникът на Регионалния инспекторат по образованието Розалия Личева.

Външното оценяване се провежда по четирите основни предмета, които изучават четвъртокрасниците. Проверяването и оценяването на писмените работи се извършва от училищни комисии. Резултатите ще могат да се използват като текуща оценка, но тя няма да влияе върху срочните и годишните.

Външното оценяване се осъществява чрез писмено изпитване, тест, който включва задачи от отворен и затворен тип. Времето за провеждане на изпита е един учебен час, а началото е 10,00 часа за всеки един от изпитите. Резултатите ще бъдат публикувани до десет дни, след провеждане на изпита по всеки предмет, в сайта на министерството на образованието, обясни Личева.

Днес беше изпитът по български език и литература, утре е по математика, на 10 май ще бъде оценяването по „Човекът и природата", а на 12 май - по „Човекът и обществото". Първият изпит премина нормално, без сигнали за проблеми и нарушения, каза Розалия Личева.

Чуйте повече в звуковия файл.