Бин Ладен не бил въоръжен, но оказал съпротива на нападналите го командоси
Бин Ладен не бил въоръжен, но оказал съпротива на нападналите го командоси / Reuters

Лидерът на Ал Кайда Осама бин Ладен не е бил въоръжен, когато специалните части на САЩ са щурмували имението му в Пакистан, но е оказал съпротива преди да бъде застрелян, заяви говорителят на Белия дом Джей Карни, цитиран от световните агенции.

Карни призна, че Бин Ладен не е имал оръжие, въпреки че представители на администрацията на САЩ заявиха по-рано, че Бин Ладен оказал съпротива при операцията. Карни заяви, че оказването на съпротива не включва непременно носенето или използването на огнестрелно оръжие.

Бин Ладен е бил застрелян в главата и гърдите при атаката. Една от съпругите на Бин Ладен е нападнала командоса и била застреляна в крака, но не е убита, противно на вчерашното изявление на представител на Белия дом.

Специалните части на САЩ са влезли в престрелка по време на продължилия 40 минути щурм.

"Очаквахме голяма съпротива и точно така бяхме посрещнати. В имението имаше много други хора, които бяха въоръжени", посочи Карни.

Убийството на Бин Ладен едва ли ще се отрази на графика за изтегляне на силите на САЩ от Афганистан. Целта изтеглянето да започне през юли се запазва, подчерта говорителят на Белия дом. Карни заяви, че Белият дом още се колебае дали да публикува снимката на убития Бин Ладен, защото е "отблъскваща" и може да предизвика бурни реакции.