Над 3500 клиенти пред гишетата на НАП за ден
Над 3500 клиенти пред гишетата на НАП за ден / Sofia Photo Agency, архив

3525 клиенти обслужи НАП Варна в последния ден на данъчната кампания. Близо 2900 от тях бяха физически лица, които декларираха доходите си за 2010 г., съобщиха от териториалната дирекция в морската столица.

Заради наплива от хора бяха разкрити още пет гишета за обслужване на физическите лица. Служителите от дирекцията работиха без прекъсване до 18.40 ч., когато беше обслужен и последният клиент.

Общият брой на подадените данъчни декларации е 34 226. 3844 от клиентите са предпочели да декларират доходите си по електронен път, което е с 58% повече спрямо миналата година. 1548 физически лица са подали декларациите си чрез пощенските станции, но от НАП Варна очакват техният брои да се увеличи значително, тъй като през последните дни на кампанията голяма част от задължените да подадат декларации са използвали услугите на „Български пощи” и други лицензирани пощенски оператори.

До 2 май 6166 фирми са декларирали пред НАП Варна, че са изплатили доходи през 2010 г. на физически лица, различни от тези по трудов договор. НАП-Варна ще сравнява тези данни с доходите, описани от физическите лица в техните годишни декларации. Ако някой е получил пари по граждански договор, но не ги е декларирал пред данъчните, рискува да му бъде назначена проверка или  данъчна ревизия, допълват от дирекцията.