Новата транспортна схема вече е в сила
Новата транспортна схема вече е в сила / netinfo

Новата транспортна схема на градския транспорт в Габрово вече влиза в сила. Тя е утвърдена от Общинския съвет на 5 май 2010 год.

Няколко са новостите като основното е, че автобусните линии по някои от дългите маршрути, ще бъдат разделени. До 9 ч. сутринта автобусите ще се движат по целия маршрут, което е за улеснение на гражданите, които пътуват за работа и е необходимо да сторят това за по - кратко време. След този час линиите ще бъдат разделени на две. Причината за това е, че голяма част от маршрутите надхвърлят 20 км , което е нерентабилно.

Увеличават се и курсовете на автобусите. Те ще се движат на интервал от 15 минути след 9 ч. сутринта, а не както до сега на 20.

Разкриват се нови автобусни линии: Шиваров мост - Поповци, Русевци - ЖП гара - МБАЛ „Д-р Тота Венкова"-Технически университет, Гачевци - Колелото , Колелото - кв.Трендафил, като автобусът ще преминава през автогарата , Шиваров мост - Русевци и Киевци- Думници- Рязковци- Крушата - ЖП гара - Шиваров мост.

Старата тролейбусна линия 36 става 32 и ще се движи през целия ден.

С решение на Общински съвет Габрово е дадено съгласие за закупуване на два градски и един междуградски автобуси. Процедурата по отпускане на кредит е почти финализирана. Идеята е постепенно старите икаруси които са главната част от автопарка да бъдат подменени.

Цените на картите -пенсионерски, ученически и за работещите остават непроменени. Запазва се и старата цена на билетите- 1 лв. за основните линии и 0.70 ст. за допълнителни линии или така наречените бусчетата.

Картите няма за важат за бусчетата , а само за основните линии и то с номера от 1 до 16.

Разписанията и маршрутите от линиите на новата транспортна схема могат да се намерят на интернет страниците на Общински пътнически транспорт и на Община Габрово.