Премахнаха незаконни въздушни кабели в центъра на София
Премахнаха незаконни въздушни кабели в центъра на София / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Премахнаха незаконните въздушни кабели в центъра на София, съобщиха от Дирекция за национален строителен контрол. Разходите по отстраняването са били от държавния бюджет, тъй като нарушителите не са идентифицирани.

Съгласно изискванията на Закона за електронните съобщения, в населени места с повече от 10 000 жители, кабелните мрежи задължително трябва да се изпълняват подземно. Това обясни шефката на ДНСК Милка Гечева. За последната година са премахнати всички незаконни въздушни кабелни мрежи на 26 от централните софийски улици.

„Действията на Дирекция за национален строителен контрол се дължат на това, че тези кабелни мрежи са изпълнени без изискващите се издадени строителни книжа. Тоест, те изцяло са в нарушение на Закона за устройство на територията и като такива подлежат на премахване”, обясни Гечева.

Ако бъде открит собственикът на незаконната кабелна мрежа, ще му бъде наложена санкция между 5000 и 50 000 лв, обясни още шефката на ДНСК. При повторно нарушение процедурата предвижда, ако не бъде открит извършителят, следва издаване на нова заповед за премахване. Ако извършителят не обжалва заповедта, а прецени, че отново ще остане неизвестен, заповедта влиза в сила и може да бъде изпълнена незабавно. Ако пък обжалва заповедта, съответно той ще се идентифицира и ще бъде санкциониран”, допълни Гечева.

Премахването на незаконните кабелни мрежи ще продължи във всички градове в страната с население над 10 000 души, както и в останалите квартали на столицата.