Осъдиха семейство, опитало да продаде ценни килими зад граница
Осъдиха семейство, опитало да продаде ценни килими зад граница / Dariknews.bg, Драга Динкова

Условна присъда от 3 години затвор и 5 хил. лв. глоба, с 5-годишен изпитателен срок, наложи Шуменският окръжен съд на 52-годишния Ремзи Юсеин и съпругата му Айля, които бяха признати за виновни в това, че са откраднали 37 килими, които са със стойността на културни ценности и датират от 19 и 20 век. Престъплението е било извършено в периода между 2 март и 17 май 2010г. Двамата придобили незаконно 31 чипровски килими, 2 котленски и 4 други, които смятали да изнесат зад граница, за Република Турция.

Семейството опитало да изнесе стоката, купувана от различни градове в страната,  зад граница, но не притежавали документ за това, че вещите не представляват културна ценност. Такъв документ Ремзи и Айля опитали да получат от директора на музея в Шумен Георги Майсторски. Именно той подал сигнала за ставащото в полицията. Въпросните килими са свидетелство за развитието на тъкачеството в България.

Ремзи и Айля ще трябва да платят и разноските по делото, които са в размер над 1000 лв. Присъдата може да бъде обжалвана в 15-дневен срок пред Варненския апелативен съд. Откраднатите килими ще бъдат иззети в полза на държавата.