Дейностите по проекта за водния цикъл по план
Дейностите по проекта за водния цикъл по план / Дарик Габрово

Няма забавене на работата по проекта за водния цикъл, категорична е Марта Петрова от Община Габрово. В момента тече подготовката по тръжната документация за всички проектни дейности, в това число   5 обществени поръчки за строителство -три на линейна част, 2 на пречиствателни станции, както и на обществените поръчки за всичички съпътстващи, организационни подпомагащи изпълнението на проекта структури.  Най-важните от тях са процедурата за строителния надзор, техническа помощ и др. организационни дейности. Към момента реално е сключен договорът за строителен надзор.  Работи се по съгласуването на работните проекти и по оценките им. Подписано е споразумението и с организацията, която ще има грижата габровци във всеки един момент да знаят какво се случва с проекта и на какъв етап е.  

По отношение на процедурите за строителните дейности се разглеждат офертите за изпълнител за пречиствателна станция за питейни води. Предстои обявяване на трите процедури по отношение  на линейната част - рехабилитация на вик-мрежа. Очаква се първата процедура да бъде обявена през юли месец, а  есента реално да бъде избран изпълнител. Екипът по проекта среща най-големи трудности с обществените поръчки и по-конкретно с обжалванията.

Такъв сложен проект, който предвижда близо 70% от улиците да бъдат разкопани ще създаде неудобство за гражданите, коментира кметът на Общината Николай Сираков. Това, което се прави е добро планиране и създаване на добра организация на работа. Кметът е уверен, че трябва и ще се работи винаги, когато атмосферните условия позволяват, включително и през зимата. Стремежът е да създаде добра организация на градския транспорт, така че хората да имат възможност спокойно да се придвижват, както и да се спазват предварително обявените часове за спиране и пускане на водата. Линейната част е разделена на три лота, като реалните дейности по тях ще стартират с около 6 месеца разлика. След година - година и половина обаче ще се работи и по трите лота едновременно.  Тогава всички дейности трябва да бъдат синхронизирани с редица изисквания, така че да не се затрудни много нормалният начин на живот. След около 4,5 г градът ще трябва да бъде асфалтиран.