Около 900 четвъртокласници ще вземат участие във външното оценяване
Около 900 четвъртокласници ще вземат участие във външното оценяване / www.sxc.hu

 

Ученици от IV клас ще полагат изпити по български език и литература, математика, човекът и природата и човекът и обществото, на датите 4, 5, 10 и  12 май, съобщи директорът на Регионалния инспекторат по образованието в Габрово Георги Маринов. Във всяко едно от училищата са проведени  родителски срещи, разяснени са форматите на външното оценяване, за да могат децата да получат вярна и своевременна информация, каза още Маринов.

Външното оценяване се осъществява чрез писмено изпитване, тест, който включва задачи от отворен и затворен тип. Времето за провеждане на изпита е 1 учебен час, а началото е 10 часа за всеки един от изпитите.

Проверката и оценките на писмените работи са в съответствие с критериите на Министерство на образованието, младежта и науката и се извършват от училищна комисия за външно оценяване.

Резултатите ще бъдат публикувани до три работни дни, след провеждане на изпита по всеки предмет, в сайта на министерството mon4.mon.bg. Оценките от положените изпити могат да се използват като текущи по преценка на самите преподаватели.

След приключване на външното оценяване, всяко едно училище в Габровска област , трябва да направи подробен анализ на резултатите, в следствие на което да се подобри работата на училищните екипи.