Видеозапис, показан в съда, доказа полицeйско насилие при ареста на Тенчо Попов
Видеозапис, показан в съда, доказа полицeйско насилие при ареста на Тенчо Попов / снимка: БГНЕС
Видеозапис, показан в съда, доказа полицeйско насилие при ареста на Тенчо Попов
40961
Видеозапис, показан в съда, доказа полицeйско насилие при ареста на Тенчо Попов
  • Видеозапис, показан в съда, доказа полицeйско насилие при ареста на Тенчо Попов

Спецполицаи са се снимали за спомен на скъп кожен диван, за да увековечат участието си в акцията по задържането на бившия главен секретар на Министерството на финансите Тенчо Попов. Той беше арестуван през април миналата година заедно с бившия министър на отбраната Николай Цонев и съдията Петър Сантиров. В момента тримата са подсъдими за даване на подкуп.

На прожектиран в съда видеозапис се вижда как полицаите с маски на главите карат оператор на МВР да ги снима в кантората, в която Попов беше задържан, а преди това те събарят на земята обвиняемия и го настъпват по ръцете.

Показаният видеозапис е заснет от камерите, намиращи се в кантората на съпругата на Попов. Полицаите са били с ясното съзнание, че са снимани, тъй като на входната врата пише, че вътре има охранителни камери и постоянно видеонаблюдение. Въпреки това те се отнасят грубо с Тенчо Попов и явно упражняват насилие спрямо него. Прожектираните кадри предизвикаха потрес и у заместник градския и наблюдаващ прокурор по делото Божидар Джамбазов, който заяви, че действията на спецполицаите ще бъдат проверени.

„Мисля, че ръководството на МВР следва да вземе отношение, защото на места имаше меко казано несериозно отношение на полицейските служители. Мисля, че е редно да бъдат преценени още веднъж действията на полицаите и доколко е действано в рамките на закона”, коментира Джамбазов.

Задачата да преценят полицейските действия ще имат главният секретар на вътрешното министерство Калин Георгиев и главният прокурор Борис Велчев. Показан беше и пълният запис на цялата акция по задържането на тримата. Вместо от пресцентъра на МВР обаче той беше предоставен от Върховната касационна прокуратура.

Междувременно стана ясно, че подслушването на Тенчо Попов и на съдията Петър Сантиров е започнало с устно разпореждане. На 16 март заместник-градският прокурор Роман Василев се обадил по телефона на министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Той от своя страна също устно разпоредил началото на подслушването. „Това е по закона за специалните разузнавателни средства и е възможно. Т.е. това са случаите, когато е неотложно и няма как формално да се спази цялата процедура”, обясни той.

Поради техническа грешка на чиновник в МВР първите 24 часа е бил подслушван основният свидетел - следователят Петьо Петров, за когото било написано, че сам е искал подкупа. На следващия ден след корекция съдът разпоредил подслушването на Попов и Сантиров, които всъщност според разследващите предлагали парите на следователя.

Вижте кадри от видеозаписа, показан днес в съда: (източник: youtube.com)

При ареста на тримата МВР разпространи монтиран клип, в който липсват показаните днес кадри:

(видео: Пресцентър на МВР)