Сунай Ибрямов откри втори астероид
Сунай Ибрямов откри втори астероид / http://www.shu-bg.net/

Студентът по астрономия в Шуменския университет Сунай Ибрямов  откри втори астероид, съобщава сайта на висшето учебно заведение.  

Съобщението за потвърждение на научното откритие е получено на 11 април от директора на Международната научно-образователна програма за астрономическо сътрудничество проф. д-р Патрик Милър, който е ръководител на проекта Пан - Старс. Новото небесно тяло е официално признато от Центъра за малки планети в Харвард и носи временното обозначение 2011 FU 88.

Подобно на астероида 2011 FY16, открит от Сунай и потвърден преди 2 седмици, вторият астероид също е част от основния астероиден пояс между планетите Марс и Юпитер. И двата астероида обикалят на разстояние около 450 млн. километра от Слънцето.

Откритията са направени на базата на изчисленията на младия астроном - единствен участник от България в световния проект за търсене на нови небесни обекти Пан - Стар. 

В момента Сунай, макар и още студент, работи в Националната астрономическа обсерватория - Рожен. Същевременно той е председател на Студентското астрономическо общество на Шуменския университет.