Поли Генова: С екипа ми се борим сами за Евровизия
Поли Генова: С екипа ми се борим сами за Евровизия / снимки: Sofia Photo Agency, архив
Поли Генова: С екипа ми се борим сами за "Евровизия"
40616
Поли Генова: С екипа ми се борим сами за "Евровизия"
  • Поли Генова: С екипа ми се борим сами за "Евровизия"

На представителя ни в "Евровизия" Поли Генова й се налага да инвестира лични средства в подготовката за грандиозното музикално събитие през май в Дюселдорф. Това призна самата тя в интервю за Дарик. "Не съм очаквала подобно нещо и ми е изключително трудно", казва певицата. На 12 май тя ще участва във втория полуфинал на конкурса с песента "На инат". Поли вече я е рекламирала чрез кратки турнета в Холандия, Молдова, Гърция и Румъния. Предстои й да пътува до Великобритания, Македония и Сърбия.

Поводът за следващото интервю с Поли Генова обаче е друг. Става дума за премиерата на 22 април на нова 3D анимация, която цели да насочи вниманието на децата към опазването на природата. Филмчето се казва "Приключенията на Сами" и разказва историята на една костенурка с това име. Разпространителите от А+Синема организират детски празник в Столичния зоопарк на 21 април (четвъртък), като чрез него ще отбележат и Деня на Земята.

В събитието, на което Дарик радио е медиен партньор, ще участват Поли Генова и децата от вокална група "Бон-Бон", където преди години Поли също пееше. Те ще се изявяват на лятната сцена (до клетката на слона) от 14:00 часа. По време на концерта фондация "Геа Челониа", която се занимава с опазването и изучаването на костенурките, ще опита да фокусира вниманието на децата и техните родители към проблема с изчезването на тези животни у нас.

И макар вече да не е част от "Бон-Бон" Поли Генова често се качва с децата от вокалната група на една сцена. Изявява се и като техен асистент-преподавател. Вълнува се всеки път, когато пеят заедно. Какво ще представят в Столичния зоопарк?

Поли Генова: Децата имат цяла програма. Ще изпълнят повечето от песните от албума им за животните. "Бон-Бон" имат такъв, посветен на повечето животни. Той е направен по следния начин - на всяка една от буквите от азбуката ни съответства дадено животно. Да кажем А - антилопа.

А има ли тогава песен за костенурка?

Поли Генова: Не, нямаме. Но има за жаба, която беше голям хит през годините. Дори аз съм я пяла преди много време. Децата страшно се вълнуват, че ще бъдат в зоопарка. Чакат с голямо нетърпение това събитие.

Вашето събиране в Столичния зоопарк е свързано и с премиерата на анимацията "Приключенията на Сами". Обичаш ли да гледаш анимационни филми? Кои са ти любимите?


Поли Генова: О, да, определено. Въпреки че аз харесвам повече класиките на Дисни - за русалката Ариел, за Снежанка. Или пък анимациите с Мики Маус. Аз съм израснала с тези филмчета. Преди години, когато бях дете, нямаше толкова голям избор, колкото сега. Адмирирам всички нови анимации, които са свързани с 3D технологии. Това, което правят аниматорите все повече се доближава до реалността. Много е интересно какво ще се случи в бъдеще.

А свикна ли вече да гледаш 3D филми? Допада ли ти тази технология?

Поли Генова: Приемам я и гледам, особено анимации. Но при някои от филмите, ако са прекалено дълги, е възможно човек да се измори. Аз например се уморих малко, докато гледах "Трон". Все пак това е подлагане на човешкото съзнание на едно изпитание чрез тези изображения.

Поли Генова С екипа ми се борим сами за "Евровизия"
netinfo

И от анимационните филми и 3D технологията към участието на Поли Генова в международния конкурс "Евровизия" в Дюселдорф през май. Певицата е изненадана от факта, че й се налага да влага лични средства в подготовката си за Германия.

Поли Генова: Много е странно, аз честно казано не съм го очаквала, защото все пак не участваме за първи път в този конкурс. Мислих си, че след като са минали някакви години, трябва да има рутина по отношение на подготовката за него. Той се наблюдава от повече от 250 милиона души. Мислих си, че трябва, най-вече от държавата, да има субсидиране, за да може България да се представи достойно. Но...все още няма такава практика. Нямам идея колегите ми предишните години как са се справяли. Може би защото са по-популярни имена и са получавали помощ от различни места, но на мен ми беше изключително трудно. И продължава да ми е.

Ядосваш ли се, като гледаш другите държави какво правят за своите представители в "Евровизия"?

Поли Генова: Не, не се ядосвам. Напротив, аз им се възхищавам. Стотици хора работят за престижа на собствената си страна, правят го с удоволствие, с амбиция, с надежда. Не мога да ви опиша как изглеждат тъжните лица на хората в Българска национална телевизия, които не могат да направят кой знае какво на фона на това, че не се отпускат средства от по-висши инстанции. На този етап не знам какво да кажа. Неприятно съм изненадана от това, че трябва да се борим сами.