Отвлечените през януари българи в Судан са добре
Отвлечените през януари българи в Судан са добре / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Отвлечените в Судан български пилоти на хеликоптер са добре, заяви за БНТ Амар Алмагро - говорител на Световната организация по прехраната в тази страна. Суданското правителство уверява офиса на организацията, че тримата пилоти са в безопасност.

Говорителят на Външно министерство Весела Чернева съобщи, че от три седмици нямат връзка с похитените, докато преди това похитителите им позволявали да се обаждат относително редовно. Двамата летци и бординженер на хеликоптер бяха отвлечени в Западен Дарфур в средата на месец януари. Тримата са работили по договор за Световната организация по прехраната.

Говорителят на Външно министерство Весела Чернева потвърди, че от три седмици няма контакт с отвлечения български екипаж. „Нашата цел е суданското правителство наистина да направи всичко, което е по силите му и тази история да приключи възможно най-бързо с освобождаване на тримата български граждани”, уточни Чернева.

Суданските власти са уверили офиса на Световната организация по прехраната в Судан, че българите са добре. Амор Алмагро посочи, че „нашият екип за управление на кризи, който е на терен в Нджанина на терен поддържат връзка с правителствените сили за сигурност там”. „Те ни изпращат информация всеки ден. Те ни уверяват, че пилотите са в безопасност”, каза той.