Студент по астрономия от Шуменския университет откри  нов астероид
Студент по астрономия от Шуменския университет откри нов астероид / netinfo
Студент по астрономия от Шуменския университет откри нов астероид
40202
Студент по астрономия от Шуменския университет откри нов астероид
  • Студент по астрономия от Шуменския университет откри нов астероид

Четвъртокурсникът по астрономия в Шуменския университет „Еп. Константин Преславски" Сунай Ибрямов откри нов астероид, съобщават от висшето учебно заведение. Небесното тяло е обозначено с временното название 2011 FY16 и е част от основния астероиден пояс между планетите Марс и Юпитер.

Откритието е направено в рамките на кампанията  „Пан-Старс" за търсене на астероиди, която е част от проекта на НАСА „Астероиди убийци" (астероиди, които приближават на опасни разстояния до Земята), в който са включени много ученици и студенти.  Съобщението за откритието е получено на 31 март от директора  на програмата проф. д-р Патрик Милър. В писмото си той поздравява откривателя и уточнява: „Астероидът 2011 FY16 се намира на разстояние 2,8 астрономически единици от Слънцето (това разстояние е почти 3 пъти по-голямо от средното разстояние между Земята и Слънцето). Неговата орбита е наклонена под ъгъл 8 градуса към еклиптиката, където са разположени по-голямата част от астероидите от основния пояс. За да се определят точните орбитни параметри наблюденията на астероида ще продължат и следващите няколко години. След изчисляването на точната орбита на 2011 FY16 откривателят му Сунай  Ибрямов може да предложи име на астероида".

Сунай Ибрямов е инициатор е за създаването на Студентското астрономическо общество в Шуменския университет и е първият му председател.