Арестуваха председателя на Бургаския административен съд
Арестуваха председателя на Бургаския административен съд / Sofia Photo Agency
Арестуваха председателя на Бургаския административен съд
40146
Арестуваха председателя на Бургаския административен съд
  • Арестуваха председателя на Бургаския административен съд

Арестуван е председателят на Административния съд в Бургас Атанас Вълков, съобщиха от прокуратурата. Той е задържан заради опит да продаде 12 декара имот край Несебър, придобит с фалшиви документи. Атанас Вълков е заловен в Бургас в момент, в който е уговарял продажба на имота на стойност 2 милиона и 200 хиляди евро. Вълков ръководи Административния съд в морския град от създаването му през 2007 година. Той е задържан за 24 часа.

Група от хора, сред които майката на съдията, са придобили по наследство имот от 12 декара на брега на морето край Несебър, близо до базата на Националната спортна академия. Тези "наследници" сключват договор за продажба на имота и прехвърлят своите дялове на майката на съдия Вълков с предварителен договор, който не се изповяда пред нотариус. Впоследствие правят искане до съда да обяви предварителния договор за окончателен и съдът го обявява. По този начин майката на съдията става единствен собственик на апетитния имот. Съдия Вълков е заловен в момента, когато уговаря продажбата на този имот, като стойността на сделката е около 2,2 млн. лева. Тази група хора обаче, сред които и майката на съдия Вълков, никога не е притежавала имота. Те знаят, че никога не са го притежавали и по тази причина изобщо не са търсили имота, не знаят, че са го придобивали и че са го продавали. Цялата операция по имотната сделка е извършена с множество фалшиви документи.

На този етап продължават претърсвания и изземвания в сградата на Административния съд в Бургас, както и на други места. Съдия Вълков е задържан за 24 часа и по-късно ще бъде привлечен като обвиняем и ще му бъде повдигнато обвинение. Тогава ще се уточни и точната квалификация на обвинението. По неофициална информация е възможно използването на неистински документи от него да се окаже само предикатно престъпление и съдия Вълков да бъде разследван за пране на пари.

Градският прокурор на София Николай Кокинов съобщи, че съдията е наблюдаван повече от месец. Операцията се провежда под ръководството на Софийска градска прокуратура и столични прокурори, командировани в Бургас.