Смениха цялото ръководство на фонд „Земеделие”
Смениха цялото ръководство на фонд „Земеделие” / снимки: Sofia Photo Agency
Смениха цялото ръководство на фонд „Земеделие”
40118
Смениха цялото ръководство на фонд „Земеделие”
  • Смениха цялото ръководство на фонд „Земеделие”

Управителният съвет на държавен фонд „"Земеделие" смени цялото ръководство на институцията, съобщи земеделският министър Мирослав Найденов. Новият изпълнителен директор е Румен Порожанов, който до момента беше шеф на кабинета на финансовия министър Симеон Дянков. Това е третата смяна на върха на фонд „Земеделие" за последната половин година. Официалният мотив за новия избор на ръководство е подобряване на работата по програмата за развитие на селските райони.

Досегашният изпълнителен директор Светослав Симеонов, който ръководеше фонда след скандала с фалшивата диплома на Калина Илиева, е освободен и заминава за Брюксел като аграрен аташе. Симеонов отказа да говори пред Дарик с обяснение, че всичко, което е казал земеделският министър, е достатъчно и няма какво ново да съобщи. Междувременно от СДС и БСП искат оставката на Мирослав Найденов, въпреки смените във фонд "Земеделие".

Земеделският министър Мирослав Найденов категорично отхвърли като причина за смяна на ръководството скандалните документи, които бяха изнесени от СДС преди два дни. Във вторник сините поискаха оставката както на министъра, така и на директора на фонда Светослав Симеонов заради съмнения за корупция. Те показаха документи, според които Найденов е оказвал натиск на Симеонов в качеството му на заместник-шеф на разплащателната агенция за работа с определени консултантски фирми. Мирослав Найденов категорично отхвърли тези твърдения: "Сменяме цялото ръководство на Държавен фонд "Земеделие" и днес с единодушно решение на Управителния съвет избрахме за нов изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие" господин Румен Порожанов. Категорично няма връзка с изнесените, както виждате, се оказва - фалшиви писма. Такива писма не съществуват в деловодната система на фонд "Земеделие".

Във вторник самият Светослав Симеонов все още мислеше, че работата му в Държавен Фонд "Земеделие" продължава без промени. Тогава той каза пред Дарик какви за предстоящите му ангажименти в Разплащателната агенция и също като земеделския министър отхвърли обвиненията на сините: „Такова писмо във фонд "Земеделие" няма. Другото, което е много важно, е, че моментът е изключително важен за фонд "Земеделие". Всеки, който се опитва да дестабилизира фонд "Земеделие", безотговорно постъпва като позиция".

Смениха цялото ръководство на фонд Земеделие
netinfo

Новоназначеният шеф на Държавен фонд "Земеделие" Румен Порожанов, който до вчера беше началник на кабинета на финансовия министър Симеон Дянков, заяви, че няма да коментира предишното началство на фонда. Порожанов обясни, че Найденов го е поканил да ръководи фонда преди няколко месеца, още преди да назначи и самия Светослав Симеонов: „Има много неща, които трябва да се работят едновременно. Едно от нещата е да се въведе в момента едно спокойствие и една стабилност в големия екип във фонда.

Междувременно СДС продължава да настоява за оставка на земеделския министър Мирослав Найденов, макар да са удовлетворени от смяната на цялото ръководство на фонд "Земеделие", обяви пред журналисти лидерът на партията Мартин Димитров: "Това е половината от необходимите мерки. Не може да остане на този пост Мирослав Найденов, след всички обвинения. Доколкото разбирам, има и действащо разследване в момента. Поне до края на това разследване той трябва да бъде отстранен от поста си.

Същевременно и от БСП призоваха земеделският министър Мирослав Найденов да подаде оставка, коментира Антон Кутев от левицата: "Ако си мислим, че господин Найденов е невинен, защото някой е работил и преди него - преди него системата работеше. От Калинка насам не работи. Причината и за Калинка, и за всички следващи, е една и съща: министърът и министър-председателят".

От БСП са на мнение, че промените във фонд "Земеделие" не са достатъчни и трябва Мирослав Найденов трябва да си отиде.

От финансовото министерство все още не знаят кой ще стане началник на кабинета на Симеон Дянков, но със сигурност ще бъде служител на ведомството, научи Дарик. В министерството гледат на назначението на Румен Порожанов за началник на Държавен фонд "Земеделие" като „жертва на един от най-добрите кадри, който трябва да бъде пратен на фронта".