ЕС приключва разработката на мащабна хуманитарна операция в помощ на Либия
ЕС приключва разработката на мащабна хуманитарна операция в помощ на Либия / снимка: Reuters

Европейският съюз приключва разработката на широка програма за хуманитарна помощ, която ще започне да отпуска на Либия веднага щом получи съответното искане от ООН. Кореспондент на ИТАР-ТАСС научи това в кулоарите на срещата на върха на ЕС, започнала в Брюксел, съобщи агенцията.

Предстоящата хуманитарна операция цели да осигури помощ на бежанците и на либийското население, пострадало в хода на сегашните бойни действия. По данни на ИТАР-ТАСС, операцията включва "въоръжен компонент", насочен към защита на персонала, ако бъде застрашен от враждебни формирования и групировки.

Агенцията информира и за "разногласия в ЕС във връзка с редица от предложените аспекти на операцията", пише БТА. Не намери подкрепа например инициативата на Франция да бъдат създадени "хуманитарни коридори" в районите, контролирани от либийската опозиция. Редица държави са на мнение, че за целта би било необходимо в Либия да се предприеме мащабна сухопътна военна операция, пояснява ИТАР-ТАСС.

Същевременно повечето страни членки на ЕС смятат, че хуманитарната мисия може да започне, едва след като приключат въздушните удари на международните сили срещу цели, разположени на либийска територия, добавя агенцията.