Операцията в Либия предотвратила хуманитарна катастрофа
Операцията в Либия предотвратила хуманитарна катастрофа / снимка: Reuters, архив

Военната операция в Либия беше необходима, за да бъде предотвратена хуманитарна катастрофа, заяви американският държавен секретар Хилари Клинтън след заседанието в Брюксел на Съвета на НАТО на ниво посланици и междуведомственото заседание в Белия дом под ръководството на президента Барак Обама във връзка с обстановката в Либия, предаде ИТАР-ТАСС.

Клинтън потвърди решението да бъде предадено на НАТО командването на операцията за налагане на зона, забранена за полети. Държавният секретар заяви също, че за петте дни на военни действия коалицията е постигнала съществен напредък в Либия. „Беше предотвратена касапница в Бенгази. Военновъздушните сили и противовъздушната отбрана на Кадафи на практика бяха изведени от строя”, подчерта Клинтън.

Тя не прогнозира още колко ще продължат военните действия, но отново потвърди, че ролята на въоръжените сили на САЩ ще бъде ограничена, както заяви по-рано и президентът Обама.

Говорителят на Белия дом Джей Карни също подчерта, че САЩ ще играят само спомагателна роля в осъществяването на контрола над забранената за полети зона. Той посочи, че предаването на контрола на НАТО ще стане в рамките на няколко дни. „САЩ ще продължат да играят своята роля в операцията, но тя няма да е водеща. Тя ще бъде във вид на помощ и подкрепа”, посочи Карни.

Междувременно либийски представители съобщиха, че при Цивилни, сред които и жени, са сред убитите при последните въздушни атаки на западните сили в либийската столица Триполи, заявиха местни представители и болнични служители, цитирани от Ройтерс.

Либия съобщи късно снощи, че броят на цивилните жертви за петте дни на въздушните нападения е достигнал почти 100 души и обвини западните правителства, че се бият на страната на бунтовниците.

Представители на западните въоръжени сили отрекоха да има убити цивилни по време на кампанията им за налагане на забранена за полети зона над Либия, целяща да защити населението от правителствените сили.

Журналисти от Ройтерс и други медии са били заведени в болница в Триполи, където са им били показани телата на 15 души, сред които и три жени в цивилни дрехи, за които либийски представители твърдят, че са били убити при въздушните нападения. Либийските представители обаче са отказали да покажат на журналистите местата, където, според думите им, са били атакувани цивилни обекти. Репортерите не са имали възможност да разговарят и с нито един от ранените, посочва агенцията.