Как гледа светът на военната операция в Либия?
Как гледа светът на военната операция в Либия? / Reuters

Международна военна операция, наречена "Зората на Одисей", се провежда от снощи в Либия, като за команден център за координация е определена британската военна база „Акротири" в Кипър.

Кипър е против военна намеса в Либия и използването на британски бази на острова за тази цел. Русия призова международните военни сили да спрат безразборните въздушни удари в Джамахирията. Гръцкото правителство и опозицията подкрепят операцията; комунистическата партия смята, че това "е опасно за гръцкия народ". Мнозинството от германците също подкрепят военната интервенция. Иран предупреждава либийците, че военната намеса на Запада е мотивирана от колониални намерения, докато Турция говори за двойни стандарти. Арабската лига заяви, че е искала "забранена за полети зона, а не бомби" в Либия.

Кипърският президент Димитрис Христофиас заяви, че Кипър е против използването на британските военни бази, разположени на острова, за военни действия против Либия, предаде ИТАР-ТАСС. "За съжаление, тези бази са суверенна територия на Великобритания и те могат да се използват за такива цели, след като бъдем уведомени от Великобритания", подчерта президентът. По неговите думи кипърското правителство е уведомило Лондон за "нежеланието си британските бази на острова да се използват за военни операции, с които Кипър не е съгласен".

В ЕС няма единодушие по въпроса за военните действия в Либия, заяви Христофиас. Това според него е станало ясно на последния европейски Съвет, на който не бе постигната обща позиция. "Друг е въпросът, че демокрацията трябва да се възцари в Либия и останалите арабски страни. Ние сме за това, но то е работа на народите на арабските страни. Такава е нашата позиция. Ние не сме съгласни с военна намеса", заяви президентът.

Гръцкият премиер Георгиос Папандреу подкрепи необходимостта от незабавно прилагане на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, целяща прекратяване на насилието и излизане от кризата в Либия след срещата на европейски, арабски и американски лидери в Париж вчера, предаде агенция АНА-МПА. Гръцкото правителство съобщи, че страната няма да участва във военни операции, но е възможно да поеме роля по въпроси на хуманитарната помощ и контрола на прилагането на оръжейното ембарго.

Гръцката комунистическа партия обаче остро критикува решението на правителството и оцени, че това е "изключително опасно за гръцкия народ". В официално съобщение на партията се казва, че правителството е решило да "подкрепи и участва в кръвопролитието и разпокъсването на Либия" като е предоставило самолети, хеликоптери, кораби, бази и други улеснения, които подпомагат "специалните и общите интереси на плутокрацията". Гръцката комунистическа партия критикува и главната опозиционна партия Нова демокрация и по-малките опозиционни партии, които подкрепиха позицията на правителството за Либия.

Русия призова международните сили да спрат въздушните удари срещу невоенни според нея обекти в Либия, като заяви, че атаките са причинили цивилни жертви, съобщиха световните агенции. "Призоваваме участващите страни да прекратят безразборната употреба на сила", каза говорителят на руското външно министерство Александър Лукашевич. По думите му въздушните удари превишават допустимото съгласно резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, която одобри налагането на забранена за полети зона над Либия и разреши предприемането на всички необходими мерки за защита на цивилното население.

"Смятаме, че предоставеният с резолюцията на Съвета за сигурност на ООН мандат, което само по себе си беше противоречив ход, не бива да бъде използван за постигане на цели извън предвиденото в него, а то е предприемане на мерки, необходими за защита на цивилното население", каза Лукашевич. Той цитира данните на либийския режим, че 48 души са загинали и 150 са ранени при въздушните удари на коалиционните сили срещу невоенни обекти в Триполи и още три града в Либия. Освен това при атаките били поразени медицински център, пътища и мостове.

Мнозинството от германците подкрепят международната военна интервенция срещу Либия и приветстват факта, че германските въоръжени сили не участват в операциите, сочи социологическо проучване, предаде Франс прес. Близо 62 процента от анкетираните смятат за оправдана вчерашната намеса на Франция, Великобритания и САЩ, която има за цел да попречи на либийския лидер Муамар Кадафи да напада цивилни, съобщава в. "Билд ам Зонтаг", позовавайки се на проучване Емнид, проведено в петък след гласуваната от Съвета за сигурност на ООН резолюция. Трийсет и един процента от анкетираните са против намесата, сочи проучването, за което са били анкетирани 501 души. Шейсет и пет процента от германците одобряват решението на правителството на Ангела Меркел да не участва във военна операция, а 29 процента смятат, че германските сили трябва да се бият редом до съюзниците си.

Меркел, която вчера участва на международната среща за Либия в Париж, потвърди противопоставянето си срещу всяко директно военно участие на Германия и подчерта, че американските сили могат да използват за операциите базите си в Германия. Германският министър на външните работи Гидо Вестервеле днес отново заяви, че германската армия (Бундесвер) няма да бъде изпратена в Либия. Той отбеляза, че се очаква конфликтът в да продължи дълго и че страната му е готова да предостави 5 милиарда евро хуманитарна помощ. Отговорността за страданията на толкова много либийци е на Муамар Кадафи, изтъкна Вестервеле, цитиран от ИТАР-ТАСС. Полковник Кадафи трябва да се оттегли и с него трябва до си отиде и неговият режим, добави той.

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган призова либийския лидер Муамар Кадафи да се откаже от властта и настоя за незабавно прекратяване на насилието, предаде Ройтерс.

Турският вицепремиер и държавен министър Бюлент Арънч се изказа критично за започването на военната операция на западната коалиция в Либия, предаде ИТАР-ТАСС. По думите на Арънч, започването на военни действия веднага след приемането на резолюциите на Съвета на сигурност на ООН говори за наличието на двойни стандарти. "Подобни военни действия не е имало нито в Палестина, нито в Босна и Херцеговина. Двойните стандарти не са само тук, те се прилагат повсеместно в света", каза турският вицепремиер. Той добави, че с това толкова скоростно прилагане на резолюциите на Съвета за сигурност "някои страни искат да излязат на преден план".

Бюлент Арънч каза, че Турция не се е включила в международната операция срещу Либия, съобщава турският новинарски сайт "Уърлдбулитин". "Премиерът и външният министър вече посочиха по-рано, че Турция не се е присъединила към операцията. Създаден е кризисен щаб към министерството на външните работи, който да следи развоя на събитията", посочи Арънч. Той изрази надежда ситуацията в Либия да се върне към нормалното колкото може по-скоро.

Иран заяви, че западните сили, които започнаха военна операция срещу режима на Муамар Кадафи, искат да установят колониален контрол над Либия, съобщиха Ройтерс и ИТАР-ТАСС. Техеран подкрепя въстанието срещу Кадафи, разглеждайки го като част от "ислямското пробуждане" в арабския свят, но изрази сериозни подозрения към военната намеса на Запада в Либия. Иран заяви, че "винаги подкрепя хората и защитава техните законни искания", но предупреди либийците, че страната им може да бъде окупирана от западните страни, които твърдят, че ги защитават. "Тези страни обикновено навлизат със съблазнителни лозунги за подкрепа на народа, но следват собствените си интереси", каза говорителят на иранското външно министерство Рамин Мехманпараст. Според него западните сили "продължават колониализма под нова форма".

Генералният секретар на Арабската лига Амр Муса заяви, че арабските страни не са искали военни удари, които поразяват и цивилни, когато настояха за забранена за полети зона над Либия, съобщиха Ройтерс и Асошиейтед прес. В изявление, разпространено от египетската информационна агенция МЕНА, Муса посочва също, че свиква извънредна среща на Арабската лига, за да обсъди ситуацията в арабския свят и по-специално в Либия.

"Това, което се случва в Либия, се различава от прокламираната цел за създаване на забранена за полети зона. Онова, което ние искаме, е да се защитят цивилните, а не да бъдат бомбардирани допълнително", подчерта той. Въздушните удари на САЩ и европейските страни са насочени главно срещу системата за противовъздушна отбрана на Либия, твърдят американски военни. Либия обаче заявява, че при тях са били убити 48 души, главно цивилни, припомня Асошиейтед прес. /БТА/