Операцията в Либия е закъсняла, смята Калфин
Операцията в Либия е закъсняла, смята Калфин / Reuters

Международната общност отсега трябва да работи за това какво ще се случи в Либия след военната фаза. Това заяви евродепутатът Ивайло Калфин след заседанието на гражданското движение „Алтернатива за българско възраждане".

Общественото мнение в България, особено след това, което се случи с българските медици в Либия, е най-силно в подкрепа на това, че режимът на Кадафи на избиване на собствения народ трябва да си получи наказанието, заяви Калфин. Той коментира, че намесата на чуждите сили значително е закъсняла и международната общност трябва отсега да работи за това какво ще се случи след военната фаза.

„Виждаме, че една военна операция води до резултат, но изграждането на институции и самостоятелното развитие на държава след това е съпътствано с много проблеми. Промените в Либия би трябвало да бъдат дело на либийците, а не на международната общност", обясни евродепутатът. Той определи като правилна позицията на България по отношение на войната в Либия след приемане на резолюцията на ООН.

Според него страната ни трябва да има готовност за предоставяне на хуманитарна помощ и трябва да се говори за след това - как да се съдейства на либийското общество да си подреди държавата.

Бившият вицепремиер и външен министър заяви и че случилото се в Япония дава повод още веднъж да бъдат преразгледани стандартите за ядрената енергия. „Всичко в България трябва да се прави по най-високите европейски стандарти. „3-и и 4-и блок на АЕЦ „Козлодуй" бяха затворени по политически причини с участието на две правителства, без да има каквото и да е съмнение по отношение на сигурността им", коментира Калфин и добави: „Изграждането на АЕЦ „Белене" трябва да спре да се протака, защото протакането с 2 години досега само оскъпи проекта, и да се премине към осъществяването му. Ако България се забави още, може да се предвиди, че сметките за ток на българските граждани ще се увеличат значително. Ще останат основно централи на въглища. В Румъния има разширение на АЕЦ и България ще трябва да внася ток на висока цена. Това е залогът максимално бързо да се ускорят процедурите за проекта „Белене", посочи евродепутатът.

Той определи като нереалистична идеята на Синята коалиция реакторите на „Белене" да се строят на площадката на АЕЦ „Козлодуй".