Smarter Rail
Smarter Rail / netinfo

Следваща спирка: Умната планета

Откакто е въведен преди около 200 години, железопътният транспорт е символ на модерното. Влаковете дърпаха индустриалната революция напред, бяха част от създаването на САЩ и полагаха основите на глобалната икономика. Свързваха общества и „отглеждаха" градове. Предлагаха и романтика.

И сега зависимостта ни от този вид пренос на стоки и хора продължава да расте. Например нуждата от ЖП транспорт в САЩ се очаква да се увеличи двойно през следващите 25 г.

Железопътният транспорт е два до пет пъти по-ефективен, отколкото автомобилния или въздушния. Товар от един тон може да бъде пренесен с влак на разстояние 681 км с изразходването на само четири литра гориво. Освен това един влак може да замести голям брой леки и тежкотоварни автомобили, намалявайки глобалната консумация на гориво, задръстванията и вредните емисии. Всъщност при превозването на определен брой пътници с влак се отделя три до десет пъти по-малко CO2, отколкото при превоза на същия брой хора с автомобили или самолет.


Но и железопътната система не е съвършена и достатъчно ефективна, всеки познава актуалните проблеми. Сега си представете една Smarter ЖП мрежа - достатъчно „интелигентна", за да увеличи капацитета си, да намали времето за превоз и да премахне закъсненията, като динамично се наглася, анализирайки моментните условия от всеки тип. „Умни" сензори предупреждават за възникнали проблеми преди да се е случило нещастие. Пътниците се таксуват съобразно натовареността на линията, а високотехнологични камери и видеосистеми следят за сигурността на превозваните хора или стоки.

Редица такива системи се изграждат в момента в Европа, Азия и Северна Америка. IBM отвори глобален железопътен иновационен център в Пекин, който обединява усилията на световни индустриални лидери и университети, за да развият следващото поколение железопътен транспорт.