IBM и Дарик стартират проекта Smart Planet
IBM и Дарик стартират проекта Smart Planet / netinfo

От 22 март по Дарик радио и в информационния сайт Dariknews.bg започва излъчването на серия от предавания и публикации, свързани с различните възможности да направим живота по-добър, благодарение на новите технологии. Инициативата е глобална, част от проекта на IBM с име "Smart Planet". Предаването ще се излъчва всеки вторник от 11.30 до 12.00 по Дарик радио и водещи ще бъдат Владислав Велев и Йовка Йовчева. Генералният директор на IBM България Александър Раков и програмният директор на Дарик радио Константин Вълков представиха проекта Smart Planet.

„Серията от материали имат една единствена цел: в света има много компютри, сензори датчици и така нататък, които отчитат някаква информация, която се складира, но не се използва и когато тя се събира и управлява правилно, тя може да доведе до икономии за обикновения човек и да му помогне", обясни Константин Вълков идеята на проекта.

Генералният директор на IBM допълни, че във всеки град съществуват сензори, които взаимно обвързани, биха могли да дадат ефект, който да се ползва за целите на околната среда, безопасността, енергийните системи, за икономическия растеж на всеки град. По думите му е правено проучване и София е готов технологично град за трафик системи. Това винаги е първата стъпка, която предшества реализирането на подобен проект. „Мисията е възможна", категоричен е Раков.

В серията от програми ще бъде представена и инициативата, при която по случай юбилея на компанията IBM, която тази година навършва сто години, сто града могат да участват в така наречените конкурси, чрез които да спечелят определена сума пари за въвеждане на тези системи. Наскоро бяха обявени първите 24 града, като български градове също ще имат възможността да се конкурират в тази среда, обясни Константин Вълков.

Повече за проекта Smart Planet чуйте от Александър Раков и Константин Вълков:

Smart Planet - Технологията е тук. Хората са готови. Времето е сега.

Да се посветим на създаването на решения, които помагат за опазването на околната среда, е не просто част от дневния ред на инициативата Smarter Planet на IBM. През последните почти четири десетилетия това е един от водещите принципи на нашата компания.

Дългогодишният ангажимент на IBM за опазване на околната среда се превърна в официална корпоративна политика през 1971 г. От начина, по който управляваме работните си процеси, до продуктите и решенията, които предоставяме на клиентите си, ние сме поели ангажимент да бъдем водещи в различни области, свързани с околната среда - от енергийна ефективност и опазване на водите до предотвратяване на замърсявания и стопанисване на продукти.

Тук сме очертали част от своята най-значима работа в областта на запазването на енергия и защита на климата, екологичните изисквания във веригата за доставки, предпочитаните от гледна точка на околната среда материали и управлението на излязло от употреба електронно оборудване.

Една по-умна планета

Мандатът за промяна е мандат за разумни действия. Нашите системи стават по-умни. Това означава, че ще има по-малко задръствания по пътищата; храната ни може да бъде по-безопасна и с ясен произход; водата ни може да бъде по-чиста и по-достъпна; а здравеопазването може да бъде по-ефективно и да струва по-малко.

Проблемите, свързани с промяната в световния климат и източниците на енергия, международните вериги за доставка на храна и лекарства, новите проблеми със сигурността, вариращи от кражба на самоличност до тероризъм - всичко това са проблеми на един хиперсвързан свят, които се появиха от началото на това десетилетие.

Светът продължава да става „по-малък" и „по-плосък". Но сега виждаме, че да сме свързани не е достатъчно. За щастие се случва нещо друго, което крие нов потенциал: планетата става по-умна. А именно - интелигентността буквално навлиза в начина, по който светът работи - в системите, процесите и инфраструктурата, които помагат за разработването, производството, продажбата и закупуването на физически стоки. Това позволява да се предоставят услуги. Това улеснява движението на всичко - от пари и петрол до вода и електроника, и помага на милиарди хора да работят и живеят.

Вие можете да забележите малки промени

По-ниска сметка за електроенергия. Колет, който се доставя за два дни, вместо за седем. Срочни оценки в училище, до които имате достъп онлайн.

Но ако отстъпите крачка назад, ще можете да видите по-голямата картина на по-умните системи, които стоят зад тези малки промени: интелигентни ютилити мрежи, по-умни вериги за доставки и дигитални училищни дневници.

Малко по малко, нашата планета става по-умна. Тук имаме предвид системите, които управляват начина, по който ние живеем и работим като общество.

С всичката налична технология и възможности за работа в мрежа на толкова ниска цена, какво не бихте усъвършенствали? Какво не бихте свързали? Кои данни не бихте изследвали, за да получите информация? Какъв вид услуга не бихте осигурили на клиент, гражданин, студент или пациент?

Отговорът е, че вие ще реализирате всичко това - защото можете. Но съществува и друга причина. Ние всички ще осъществим такива инициативи, защото така трябва.
На първо място, светът се инструментализира. Представете си, ако можете, че съществуват един милиард транзистора за всеки един човек - всъщност почти сме постигнали това ниво. Навсякъде се вграждат сензори: в колите, уредите, фотоапаратите, пътищата, тръбопроводите... Те се използват дори в медицината и при отглеждането на домашните животни.

На второ място, нашият свят става взаимосвързан. Скоро два милиарда души ще ползват интернет - също така системите и обектите могат да „говорят" помежду си.
Представете си един трилион свързани и интелигентни елементи, и „океаните" от данни, които те ще произведат.

На трето място, всички тези инструменти и взаимосвързани елементи стават интелигентни. Те се свързват към нови мощни крайни системи, които могат да обработят цялата тази информация и които притежават усъвършенствани аналитични възможности да я превърнат в реално познание, в реално време.

Сега, след като изчислителната мощ се използва в уреди, които не бихме нарекли компютри, всеки човек, всеки обект, всеки процес или услуга и всяка организация - голяма или малка - може да стане дигитално информирана, свързана и интелигентна.

Защо правим проекта Smart Planet?

Защото можем да работим заедно, за да направим нашата планета по-умна.

Вземете под внимание следното:


* Задръстванията по пътищата в САЩ струват милиарда под формата на 4.2 милиарда загубени работни часове и 2.9 милиарда галона напразно изразходвано гориво на година - а в тази статистика не се отчита влиянието върху качеството на въздуха;
* Неефективните вериги за доставка струват милиарда годишно в загубена продуктивност - това е повече от 3% от общите продажби;
* Нашата здравноосигурителна система реално не представлява „система". Тя не успява да свърже диагнози, предоставяне на лекарства, медицински лица, застрахователи и пациенти - и така разходите излизат извън контрол, което вреди както на физическите лица, така и на институциите;
* Един на всеки пет човека в наши дни няма достъп до безопасна питейна вода; И разбира се, видяхме какво се разви на нашите финансови пазари - една система, в която институциите могат да разпространяват риск, но не и да го проследяват. Въпреки това, всички тези проблеми могат да бъдат разрешени на една по-умна планета.

В Стокхолм се използва Smarter система за контрол на трафика, която намалява уличните задръствания с 20%, води до 12% по-малко емисии и увеличава драстично използването на обществения транспорт.

Smarter хранителни системи използват технологията RFID (радиочестотна идентификация), за да проследят птичето и друго месо от фермата през веригата за доставка до хладилните камери на магазините.

Smarter здравноосигурителни системи могат да намалят разходите за лечение с до 90%.

Smarter системи преобразяват енергопреносните мрежи, веригите за доставка и управлението на водите, както и помагат да се по-твърди автентичността на лекарствените препарати и сигурността при обмен на валута.

Има огромно поле за позитивна промяна в света. Ние имаме ресурсите да я осъществим. Нека изградим една по-умна планета.

Това означава да направим системите, чрез които нашият свят работи, по-умни - нашата енергия, нашата медицина, нашата храна, вода, пътища, градове... всичко. Списъкът е дълъг и диалогът едва започва.