Засилен интерес към Програмата за развитие на селските райони
Засилен интерес към Програмата за развитие на селските райони / Дарик Габрово

Земеделските производитиели от Габровска област проявяват голям интерес към възможностите за кандидатстване по мерките  от Програмата за развитие на селските райони. Това стана ясно по време на днешната информационна среща  в Габрово, организирана от земеделското министерство.  Според шефа на местната служба за съвети в земеделието Даниел Денчев земеделските стопани се интересуват изключително много от мярка 121 за модернизиране на земеделските стопанства. Актуална е и темата за мярка 141 "Полупазарни стопанства", която стартира през април.

"Въпреки, че регионът е с най-малък брой земеделски производители, около 500, се регистрира голям интерес от тяхна страна към програмата. В момента се изпълняват бизнес-планове на 65 млади фермери. Много актуален е въпросът и със създаването на организация на производителите. Повечето от тях имат желание за това, но има изисквания, които не могат да бъдат изпълнени, например при пчеларите", коментира Денчев. На срещата днес са представени и зададанети хигиенни стандарти за суровото краве мляко, които трябва да бъдат достигнати до началото на 2012 година. В противен случай млякото няма да се изкупува. Производителите бяха запознати и със стандарта за хуманно отношение към кокошките - носачки. Подпомагане изпълнението на изискванията стопаните могат да получат чрез мярка 121,а освен това  могат да получават държавна помощ под формата на увеличение на размера на субсидията.  Добавката към субсидията може да бъде между 5 и 25 на сто, обясниха експерти от МЗХ.

 210 ферми има в Габровски регион, от които 171 от ІІ и ІІІ категория могат да кандидатстват за инвестиции в обхвата на гарантираните бюджети, за да могат да достигнат съответните евростандарти до края на 2011 г. Голяма част от земеделските земи попадат в нитратно уязвими зони и собствениците им задължително трябва да разполагат с торохранилища.

Делчево е единствената защитена зона в региона на Габрово, каза Александър Атанасов от дирекция «Развитие на селските райони» в МЗХ. Той запозна земеделските производители с мярка 213 „Плащания по Натура 2000 за земеделски земи", която се прилага за първи път у нас през тази година. Всички животновъди, чиито земи попадат в  екологичната мрежа Натура 2000 могат да кандидатстват по тази мярка и да получат допълнителни средства към директните плащания.