Превозвачите дадоха предложения за по-евтино дизелово гориво
Превозвачите дадоха предложения за по-евтино дизелово гориво / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Миролюб Столарски
39541
Миролюб Столарски
Трайчо Трайков
Валентин Златев
Превозвачите дадоха предложения за по-евтино дизелово гориво
  • Миролюб Столарски
  • Трайчо Трайков
  • Валентин Златев
  • Превозвачите дадоха предложения за по-евтино дизелово гориво

С между 15 и 20 стотинки e възможно да падне цената на литър дизелово гориво, ако правителството приеме три предложения за поевтиняването му на българските превозвачи. Новината дойде след среща на техни представители с работна група към Министерския съвет. Едно от предложенията предвижда отпадане на биокомпонента в дизеловите горива, което ще намали най-много цената им, обясни Миролюб Столарски, председател на асоциацията на сдруженията в автомобилния транспорт.

Финансовият министър Симеон Дянков обясни, че ще провери, дали е нужно разрешение от Европейския съюз относно прилагането на тази мярка.

В същото време министърът на икономиката Трайчо Трайков обвърза високата цена на горивата у нас с високата производствена цена на дизела. Шефът на „Лукойл България" Валентин Златев определи това твърдение като спекулативно и несъстоятелно.

Премахване на акциза върху биодизела и равно разпределение между държавата и производителите при осигуряване на резерв от горива са другите две мерки, които би трябвало да намалят цената на дизела. Отпадането на биокомпонента в дизела, който в момента е три процента, ще намали ще намали разходите с 5,3 стотинки на литър, обясни Столарски.

Превозвачите дадоха предложения за поевтино дизелово гориво
netinfo

Според министър Трайков производствената цена на дизела у нас е висока, а превозвачите трябва да бъдат подкрепени да внасят сами горива от чужбина.

„Аз подкрепям превозвачите в желанието им да могат да внасят гориво при опростени процедури и спазване на митническото и акцизното законодателство", каза Трайков.

Директорът на „Лукойл България" Валентин Златев атакува твърденията на Трайков.

„Министърът казва: ако махнем акциза, е много висока производствената цена. А защо не маха и ДДС-то? Крайният покупател в крайна сметка купува с акциз и ДДС, с екотакса, с пътна такса. Второ, какво значи министър да казва „Аз подкрепям", кой в България забранява вноса? Проверете на митниците, има над двеста и няколко вносители в България. Но държавата казва: трябва да има ред, регистрирайте си складове, обявете къде карате горивата и ги внасяйте. Какъв е проблемът да се внася в България", попита той, като допълни, че у нас горива се внасят и от Гърция, и от Румъния и от другаде.

Превозвачите дадоха предложения за поевтино дизелово гориво
netinfo

Златев обясни, че ако намали производствената цена, трябва да съкращава персонал.

До вторник следващата седмица държавата трябва да реши кои от предложените мерки са приложими.