Правят анкета за риска от туберкулоза
Правят анкета за риска от туберкулоза / DarikNews.bg, архив

Анкетно проучване за скрининг на риска за туберкулоза стартира на 21 март в Кабинета за анонимно и безплатно изследване и консултиране за СПИН /КАБКИС/ в Регионалната здравна инспекция в Стара Загора. Инициативата е посветена на Световния ден за борба с туберколозата и ще продължи до 25 март.

Участието в анкетното проучване е доброволно и анонимно, чрез попълване на анкетна карта, с цел получаване на максимална информация относно наличието на най-характерните и често срещани симптоми на болестта. Ако въз основа на анкетната карта има съмнения за туберкулоза, лицето ще бъде насочвано за експертно мнение, съобщават още от здравната инспекция.

Сред симптомите на болестта са: продължителна кашлица, храчки, съдържащи кръв, продължителна леко повишена температура, болки в гръдния кош, безапеттитие и намаляване на теглото.

От РЗИ напомнят, че най-сигурното оръжие срещу болеста е ваксинопрофилактиката.
Ваксиналната програма срещу туберкулоза включва имунизация с БЦЖ ваксина от 48-я час след раждането. Проверка за белег се провежда между 7 - 10 месец от раждането.
Предвидени са и три реимунизации - на 7, 11 и 17 годишна възраст, при отрицателна проба Манту.

За родителите на деца на тази възраст, които нямат личен лекар РЗИ предлага възможност да ползват имнунизационния кабинет на инспекцията, където ще бъдат обслужени от обучен медицински екип.