Държавата намери решение на лекарствения туризъм
Държавата намери решение на лекарствения туризъм / Sofia Photo Agency
Държавата намери решение на лекарствения туризъм
39439
Държавата намери решение на лекарствения туризъм
  • Държавата намери решение на лекарствения туризъм

35 вида лекарства, които не се внасят в страната през последните години, отново ще бъдат достъпни за пациентите. Тези медикаменти се използват при лечението на онкологични, хематологични, сърдечносъдови заболявания, както и при епилепсия, отравяне и др. Причината производителите на тези лекарства да спрат вноса им е липсата на търговски интерес, заради малкото пациенти, нуждаещи се от тези медикаменти.

След около два месеца лекарствата отново ще бъдат достъпни, след като Министерството на здравеопазването е потърсило помощ от дистрибуторски фирми, които да се ангажират с вноса на медикаментите.

От Министерството на здравеопазването обещават с помощта на дистрибутори да прекратят така наречения лекарствен туризъм, при който български пациенти пътуват до други страни, за да осигурят лечението си. Към този момент с тази задача се е заела дистрибуторската компания „Софарма трейдинг", обясни министърът на здравеопазването доктор Стефан Константинов: „Аз приемам партньорството. Тук е „Софарма", ако беше друг дистрибутор, и той е добре дошъл. Поощрявам всякакви такива инициативи. Министерството на здравеопазването ще инициира законодателни промени, които ще гарантират това, че лекарство, което е регистрирано на българския пазар, няма да може да изчезне за един месец, а ще трябва да има значително във времето предизвестие, което ще гарантира устойчивостта на неговите доставки".

Всеки производител, който реши да преустанови продажбите на лекарство в страната, ще трябва да уведоми писмено Министерството на здравеопазването поне 2 години предварително. Също така производителят ще трябва да осигури достатъчно количества за задоволяване на нуждите на страната през този период.

Министърът на здравеопазването доктор Стефан Константинов отново коментира въвеждането на диагностично-свързани групи, които трябва да заменят клиничните пътеки. Според него тази система ще допринесе за по-справедливото разпределение на средствата в здравеопазването. Според Константинов представителите на НЗОК трябва много активно да искат системата да се промени.