АЕЦ „Козлодуй” е проектиран да издържи на 7 по Рихтер
АЕЦ „Козлодуй” е проектиран да издържи на 7 по Рихтер / Sofia Photo Agency
АЕЦ „Козлодуй” е проектиран да издържи на 7 по Рихтер
39397
АЕЦ „Козлодуй” е проектиран да издържи на 7 по Рихтер
  • АЕЦ „Козлодуй” е проектиран да издържи на 7 по Рихтер

АЕЦ „Козлодуй" е проектиран да издържи на земетресение от 7-ма степен по скалата на Рихтер. Това заяви енергийният министър Трайчо Трайков в „Седмицата" по Дарик. По думите на министър Трайков втората атомна електроцентрала „Белене" също ще бъде изчислена да издържи на толкова силен трус. Като цяло районът на Козлодуй е по-спокоен от сеизмична гледна точка.

Енергийният министър ще поиска допълнителни експертизи и анализи.

Белене" има шанс да стане, но трябва да се споразумеем за цена, допълни енергийният министър.

Последната дума за удължаването на живота на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦКозлодуй" ще има Агенцията за ядрено регулиране, допълни Трайчо Трайков. По думите му Русия може да попречи на удължаването на живота на двата енергоблока, но не очаква подобни действия. Когато след 20-30 години 5-ти и 6-ти блок излязат от експлоатация, ще имаме нужда и от 8-ми блок. Дотогава ще ни е нужен само още един, коментира министърът.

Трайков бе категоричен, че инцидентът в японската АЕЦФокушима" отново ще постави въпроса за ядрената енергетика в световен план. Реакторите от ново поколение са с много по-добри защити, отколкото старите, каза още енергийният министър.

Цялото интервю чуйте в прикачения звуков файл