Янка Такева очерта приоритетите в работата на Синдиката на българските учители
Янка Такева очерта приоритетите в работата на Синдиката на българските учители / Дарик Габрово

 

Запазването на мрежата от учебни заведения, устойчивостта на системата и стабилността на работното място са сред основните приоритети в работата на Синдиката на българските учители, подчерта в Габрово неговият председател Янка Такева. Тя е днес в Габрово, за да участва в Национално обучение по механизма на делегираните бюджети и  работните заплати в системата на средното образование. На срещата присъстват директори на учебни заведения, главни  счетоводители, представители на регионалните инспекторати и на социални партньори от общините.

Такева подчерта, че непрекъснато се увеличава броят на средищните и защитените училища, както и средствата за извозването, целодневната организация и храненето на децата. В момента по структурните фондове, за период до 2013 година, са отпуснати 180 млн. лева за целодневна организация на работа в средищните училища от 1 до 7 клас.

Друг приоритет в работата на Синдиката е квалификацията на учителите. Новите теми, които излизат на преден план са свързани с разрешаването на конфликтите вътре в класната стая, което е и най- големият проблем в училище- дисциплината. От 22 до 25 март ще се проведат редица семинарни обучения като тази година темата е "Тероризмът като последна фаза на насилие върху децата".

Тя съобщи, че сега Синдикатът на българските учители прокарва друга идея, която вероятно ще се случи до две години. Става дума за въвеждането на понятието "малки училища". Това са тези, които се намират в малките села, които не могат да бъдат средищни или защитени, но не могат и да бъдат закрити. Предвидено е те да получават допълнително финансиране.

Според Такева е нужно учителите да имат познанията и квалификацията в тази посока. Друга компетенция, по която трябва е подготвен учителят е свързана с видовете ценностни системи, които трябва да възпитава училището, кои са тези, които се получават в семейството и как комплексно да работят училище и семейство. Друг приоритет в работата на синдикатите е повишаване статуса на учителя и на институцията училище. Не на последно място е участието на синдикатите в изготвянето на законовата и подзаконовата нормативна уредба, която в момента коренно се променя.

"Ние подкрепяме и усъвършенстването на държавните образователни изисквания по всяка дисциплина, както и пренаписването на учебните програми и учебниците. Подкрепяме и разработването на новия закон за училищното образование. Нашите претенции са свързани с висшето училище и по- конкретно при подготовката на преподавателите", заяви Янка Такева. Тя е запознала кмета на Общината Николай Сираков с влизащите в учебните заведения допълнителни средства по оперативни програми от Европейския съюз и по целеви средства от републиканския бюджет.

По думите й от Европейските фондове в рамките на 2011- 2013 година трябва да бъдат усвоени 520 млн. лева. Такева обясни, че в началото на април ще излязат 12 програми, които се финансират целево от републиканския бюджет и ще бъдат разписани като условия за кандидатстване от Министерството на образованието. Най- важното според нея е училищата да умеят да се възползват от всички източници и да усвояват тези средства.