И САЩ видя напредък в борбата ни с организираната престъпност
И САЩ видя напредък в борбата ни с организираната престъпност / снимки: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
И САЩ видя напредък в борбата ни с организираната престъпност
39130
И САЩ видя напредък в борбата ни с организираната престъпност
  • И САЩ видя напредък в борбата ни с организираната престъпност

Американското правителство публикува доклад за напредъка на България в борбата с организираната престъпност и разпространението на наркотиците. Документът признава напредъка в тези области и отбелязва, че правителството е показало политическа воля за борба с големите престъпни мрежи. Но и в този документ, както и в междинния доклад на Европейската комисия, се препоръчва реформа на съдебната система, създаване на такъв тип работа на следствието, че то да бъде както ефективно, така и да защитава личните права на гражданите.

Американският посланик в София Джеймс Уорлик запозна в Министерския съвет с доклада премиера Бойко Борисов, вътрешния министър Цветан Цветанов, министъра на външните работи Николай Младенов и шефа на митниците Ваньо Танов. След представянето на заключенията в доклада от министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов обяви, че това е обективна оценка за дейността на органите за сигурност в България.

„Показателно е, че с възстановяването на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност”, с промените, които бяха направени в началото на това правителство, вече виждаме и своята ефективност. Самият факт, че за 2010 г., заедно с партньорите от ДЕА, по обмена на информация, който е осъществен, са задържани 164 български граждани на територията извън страната, означава, че ние имаме вече върнато доверие, за да можем да водим обмен на информация в реално време”, изтъкна той.

„Като съпоставка от 2009 г. говорим за 90 лица, които са задържани, което означава, че с около 80% ние сме повишили ефективността и сме предотвратили разрастването на наркотрафика в целия свят”, коментира още Цветанов.

Според премиера това е най-добрият досега доклад за България и той е показал волята на правителството да се бори с наркотрафика и организираната престъпност. Директорът на Агенция „Митници” Ваньо Танов съобщи, че до края на годината голяма част от границата ще бъде оборудвана със специални скенери, а информацията от тях ще се събира в един център.

Борисов и Танов обявиха и намерение за създаване на специално звено в Агенция „Митници” за борба с наркотрафика, което да работи заедно с МВР и Американската служба за борба с наркотиците.

Целия доклад за напредъка на България според американското правителство може да прочетете ТУК.