Преди Старчовден в Карловско
Преди Старчовден в Карловско / netinfo

За първи път в Карлово ще бъде организирано празненството "Преди Старчовден в Карловско". Инициативата е на новоучредената Фондация "Кукери" и Община Карлово. От 17 часа в зала "Васил Караиванов" на Общината с празненство в характерен кукерски стил ще бъде отбелязано началото на Сирната седмица и Старчовден. Организаторите са подготвили уникално кукер ревю с кукерски костюми и стъпки от региона, кулинарна изложба - базар с традиционни гозби за Сирни заговезни и изложба - базар с художествени творби на ученици на тема "Кукерите и Сирни заговезни". Средствата, събрани от разпродажбата на изложените ястия и художествени творби ще бъдат използвани с благотворителна цел. Допълнителен щтрих към вечерта ще допринесе всеки присъстващ, като прибави към облеклото си елементи от кукерски костюм (кърпи, колани, пискюли и др.).

Целта на организаторите е на това празненство да бъдат представени по интересен начин кукерските костюми, групи и традиционни ястия за Сирница от Карловско, да се припомни традицията на едноседмичен Старчовден. Инициативата ще бъде повод за представяне на Фондация "Кукери" пред обществото.

Фондация "Кукери" е учредена през декември 2010 г. с цел съхраняване, подпомагане, проучване, представяне и популяризиране на кукерската традиция, културното наследство и свързаните с тях културен туризъм и регионално развитие.