През март ще изплащат на земеделците 956 млн. лева субсидии за 2010 г
През март ще изплащат на земеделците 956 млн. лева субсидии за 2010 г / снимка: БГНЕС
През март ще изплащат на земеделците 956 млн. лева субсидии за 2010 г
38975
През март ще изплащат на земеделците 956 млн. лева субсидии за 2010 г
  • През март ще изплащат на земеделците 956 млн. лева субсидии за 2010 г

Изпълнителният директор на Държавен фонд "Земеделие" Светослав Симеонов в „Седмицата":

Има ли забавяне на директните плащания за земеделски производители за 2010 г.?

За забавяне не може да говорим за директните плащания, тъй като в момента тече именно подготовката за изплащането на тези субсидии към земеделците.

Чакайте да ви цитирам. "168 часа" твърди, че БСП ще блокира София с комбайни, ако правителството не плати парите на зърнопроизводителите до средата на март. Всяка година хората са си получавали средствата, а сега се забавят с доста време за първи път и е цитиран соцдепутатът Пенко Атанасов. Хайде да изясним кога трябва да се плаща.

Периодът, в който може да се изплащат директните плащания, започва от ноември месец и продължава до 30 юни. Нормално е обаче нашите земеделци да искат тези пари възможно най-бързо, тъй като тези пари на практика са им необходими за самата тяхна кампания.

Какво пречеше да ги получат ноември, декември?

Ама не говоря за някаква пречка, която да е от страна на администрацията. Съгласно действащия план за действие, който беше подписан между България и Европейската комисия, ние бяхме длъжни да осъвременим нашата ортофотокарта.

Това са карти, картата със земите.

Точно така, това е картата със земите, на която се вижда кой какво обработва. Това отне време. Ние доста, така, заварихме една, така, процедура, която не беше изпълнена навреме, необходимо беше време да се изпълни самото заснемане на държавата като територия и в момента картата е готова, и се предава на фонд "Земеделие" от страна на министерството.

Тя трябва да изчисти застъпванията на земи. Колко процента са застъпвани?

Не, картата трябва да покаже какво е реалното състояние в момента на земята, тъй като снимките, които бяха ползвани до този момент, бяха от периода на 2004 до 2006 г. А за този период много се промени самата картина на земеделската земя. Земеделците усетиха помощта от страна на Брюксел и наистина почнаха да разработват земя, която беше изоставена.

Тоест беше в интерес на земеделските производители това, защото вече ще получават пари за повече земя.

Точно така, показа се тази земя, която де факто преди не беше обработвана, вече с новата карта...

Колко повече земя се показа, може ли да кажете в проценти, съотношения, за да се ориентираме?

Точна цифра няма, но наистина има увеличаване на обработваемата земя, която преди не е била обработвана.

Част от големите критики обаче все пак бяха за това, че една земя се декларира два пъти, за да се взимат два пъти субсидии. Какъв е процентът на...

Два пъти не може да се вземат субсидии, но наистина има голям проблем със застъпванията между отделните земеделски производители. Все още, така, практиката е да се очертава земя, която не се обработва от единия или от другия земеделец и трябва да се декларира като обработвана от него. Тази година имаме намаление на този процент, достигна 7 процента, което е, така, чувствително намаление.

Колко се плаща на декар?

За тази година сме предвидили 28 лева на декар, това са национално доплащане и субсидията, която идва от ЕС.

Колко е... от тях колко са българските пари?

От българските пари са 10 лева на декар.

10 лева, 18 от ЕС.

От ЕС.

И общо каква сума се получава?

28 лева на декар.

Да, и общо за българската земя колко ще се платят?

Доста внушителна сума. Само след броени седмици в българското селско стопанство ще влязат близо 1 милиард лева, което е сериозна субсидия за всеки един сектор...

Броени седмици, това означава март месец?

Точно така, защото ние не може да си позволим, първо, забавяне повече на плащанията от този период, защото предстои пролетна сеитба, предстои торенето на есенниците и тези пари на хората са им необходими. Администрацията полага всички усилия по поетия ангажимент, т.е. да започнат плащанията през март месец, да бъде спазен.

Като почнат през март, кога ще свършат?

Нашата идея е голяма част от тях, 80 - 90 процента, да бъдат изчистени още в първия месец на стартиране на плащанията, защото, пак подчертавам, тези месеци март-април са важни за земеделците.

Тоест не ги чакате, ако ползваме това "168 часа" с комбайни, чакате ги с торби за парите.

Торби за парите, казано условно, наистина... чакаме ги наистина с, така, да изпълним нашите обещания за плащането и ги чакаме на полето, за да започнат да работят, за да се подготвят за новата година.

Тези, които не са си платили данъците обаче, или тези, които не са се осигурявали, ще могат ли да вземат пари? Това коментирахме с шефа на НАП, че те пък са създали организация да дават удостоверения за изпълнени задължения към бюджета. Тая седмица четох за ваше решение, че до 28 февруари, това е понеделник...

Така е, да.

...трябва да си платят дължимите осигуровки, за да могат да кандидатстват за парите.

Много важен въпрос, защото наистина искам да използвам възможността, за да го изчистим като въпрос. По отношение на европейската част от субсидиите, тези 18 лева, няма задължения, т.е. дали си погасил или да нямаш задължения към държавата.

Това спореха между другото, двама депутати, от БСП и от СДС. СДС твърдеше, че няма задължение...

Да, това е правилното.

И от БСП г-н Миков твърдеше, че искате бележка и за европейските пари.

Не, за европейските пари такова изискване няма. Има само изискване за нашите национални доплащания.

Каква е логиката, г-н Симеонов, да не се иска за европейските, а да се иска за българските?

Така е преценил, т.е. европейският законодател, че за него е важно тези субсидии да отидат за земеделците. Нормално е обаче, когато ние искаме от нашия бюджет, когато се субсидират земеделците, за тези пари са платени данъци от страна на нормалния данъкоплатец, ние да искаме хората, които ги получават, да нямат задължения.

Тоест, от една страна, трябва да са платени данъците...

Всички данъци, не само осигуровки, всички задължения...

Повече им тежали според Михаил Миков осигуровките.

Да, но съгласете се с мен, всеки едни отношения пораждат и задължения. За да получиш субсидия, нормално е ти да нямаш задължения към държавата.

За какви пари става дума като съотношение?

Триста милиона са, което не е малко, като национални доплащания. Това са пари, които идват от националния бюджет.

А от гледна точка на един земеделски производител може ли да се каже колко са осигуровките, колко... в смисъл на печалба ли е, като си плати осигуровките и вземе субсидиите?

Разбира се, че ние формално не можем да говорим наистина за печалба, но, разбира се, че европейските субсидии са плюс и националните доплащания също са плюс към него. Осигуровките, които трябва да плати един самоосигуряващ се са в порядъка на 130 - 140 лева, а съгласете се, че...

На месец.

...на месец, това са по сметката...

Хиляда и петстотин лева годишно.

Да.

А за каква субсидия кандидатства, в какви порядъци?

Ами има различни, т.е. има малки земеделци, които кандидатстват за 1000 лева, има и по-големи, които кандидатстват за хиляди левове, които обработват по-голямо количество земя.

Има ли такива, които ще вземат по-малко пари, отколкото осигуровки ще внесат?

Възможно е да има такива случаи наистина, които ще вземат по-малко.

А как да се излиза от евентуален омагьосан кръг? Нямаш пари в момента, не взимаш субсидия, защото не си си платил данъците, а ти би ги платил, ако вземеш субсидията.

Тук отново искам да подчертая, че отговорността е както на държавата да изпълни своите задължения, да преведе необходимите субсидии, така и задължението на самия земеделец. Щом иска да получи субсидията, трябва да намери съответен начин. Има различни, така, в моята практика с контакти със земеделци, някои от тях дори се възползват, вземат заеми да си погасят задълженията и след това да си получат субсидията.

Каква е технологията - носиш документите или те вече са събрани тия документи за миналата година, само трябва да представиш това удостоверение за платените данъци...

Не, каква е технологията... Добрата работа с НАП наистина ти дава резултати. Тази година ние не искаме от самите бенефициенти да представят бележка, т.е. на хартия, а ние автоматично получаваме чрез системата НАП достъп до отделните досиета на задължените лица. Към самия земеделец се иска просто да отиде да си внесе задълженията.

Добре, и какво трябва да се направи... трябва да направят, за да получат тези 1 милиард пари?

Те вече са го направили, т.е. попълнили са заявленията за 2010 година. А тези, които искат да си получат националните доплащания, трябва само да си платят задълженията към 28 февруари и ще си получат националните доплащания.

И това ще стане, казвате, имате готовност в рамките на месец март всички да си получат парите.

Точно така. Дори и днес горе експерти във фонд "Земеделие" са на работа, за да може наистина всичко да бъде нормално и кампанията да стартира нормално.

Всъщност четох, че за животновъдите са разплатени 82 милиона и половина лева от общо 956-те милиона лева европейски национални субсидии изобщо за...

Да, така е.

Това означава, че около една десета от парите отиват за животновъдство, останалите девет десети отиват за земя, така ли?

Така е, така е наистина. Животновъдството е сектор, който е важен за нас, но тежката ситуация принуждава много от хората да...

Тоест животновъдите обаче са един критерий, по който може да се разбере за каква част стои въпросът с неплатени осигуровки и данъци. Ако сте разплатили 82 милиона, колко общо трябва да се платят за животновъдите?

Общо са 90 милиона, ако...

Тоест 82,5 милиона, само 7,5 милиона, т.е. под 10 процента са с данъчно-осигурителен проблем.

Да... Разбира се, останаха такива хора, които не успяха да изпълнят това задължение, да си погасят задълженията, за да могат да си получат субсидиите.

А същото като съотношение смятате, че е и при земеделската земя.

Възможно е това, прекалено рано е да се говори какъв ще бъде този процент. Но нашите земеделци разчитат на тези субсидии и наистина аз мисля, че те ще се постараят да си погасят задълженията, тези, които не са го направили, за да могат да получат средствата.

Така, сега започва и кампанията за деклариране на земите, респективно на животните, които гледаш за директните плащания за 2011 г.

Да, това... зимата си отива, идва активният земеделски сезон.

1 март - 15 май беше миналата година.

Така е.

Сега го удължихте до 9-и...

Е, това си е по регламент до 15-и хората могат да декларират земята без налагане на санкция. След това до 9 юни имат право да внесат корекции по направените заявления, но със санкция.

Каква беше санкцията?

Един процент.

По-малко ще получиш от парите...

Да.

...които биха били...

Се полагат.

А колко са парите за тази година, които респективно ще бъдат изплащани в края и в началото на следващата?

Тази година имаме увеличение от вече сумата ще бъде милиард и сто милиона, което е едно, така, увеличава се близо 200 млн. нагоре от това, което ще има като ресурс тази година.

Това означава, че 28-те лв. стават...

Стават 29.

Двадесет и девет на декар?

Да, 29 лв./дка.

А докъде е дебатът за изравняването на субсидиите в старите и новите членки на Европейския съюз? Впрочем остро поставени от нашия земеделски министър.

Точно така. Министър Найденов много, така, държи на този въпрос, защото изравняването на нашите земеделци с техните колеги от Западна Европа е важен въпрос. Те са поставени под една доста сериозна конкуренция, различни субсидии, които се предлагат за старите страни членки, и различни за новите. Нормално е да искаме изравняване, нормално е ние да искаме това да стане до 2014 г.

За какви разлики става дума? Тоест от новия седемгодишен период.

За бюджета на Европейската комисия това не е голяма сума. Става въпрос за около 200 млн., но пък за българския земеделец това е сериозна...

Двеста милиона, ама само за България.

Само за България, да.

Ама като се сложат и другите нови страни членки.

Не, това е само ограничение за Румъния и за България, което е като...

Аха, това не важи за Чехия, Полша, Унгария?

Те са при малко по-други условия.

Тоест само за България и Румъния е...

Да.

...проблемът, българската част е 200 млн. разлика, които...

Да, която допълнително трябва да се отдели от бюджета.

И къде е този дебат? Имате ли информация?

Ами, така, при разговорите с министър Найденов той го поставя доста често пред срещата на Съвета на министрите. Сега той минава и през Европейския парламент този въпрос. Надявам се все пак да бъде решен положително.

Колко са производителите, които получават такава субсидия европейска плюс национална?

Ами 120 хил. Това не е малка, така... Сто и двадесет хиляди земеделци, които получават субсидии.

А има ли промени през годините да стават повече, по-малко?

Промените са свързани главно с динамиката при арендоването на земя. Има хора, които се отказват. Има хора, които наемат нова земя.

Е, нали може да се види някаква тенденция, която, да кажем, е всъщност българите повече почват да работят земеделие благодарение и на тази помощ или пък, напротив, повече хора се отказват да вършат тази работа.

Не, определено е тенденция, че има, така, към този сектор има интерес и има увеличаване на хората, които желаят да се занимават със земеделие. Той се оказа наистина печеливш сектор в държавата. Показа се от няколко места. Нашият, така, външнотърговски баланс се базира на голяма част от земеделска продукция, което е показателно, че наистина трябва да го развиваме този сектор.

Сега, аз трудно се ориентирам сред много мерки, но специално за обработката на земя оставам с впечатление, че има две нови възможности от тази година да се плаща за земеделски земи в "Натура 2000".

Да.

Нещо, което сега не се е плащало.

Точно така, да.

А защо не се е плащало?

Имаше няколко...

Снимало се е, че не се обработва тази земя ли?

Не, не, имаше няколко въпроса, които трябваше, така, да бъдат решени като проблеми. Те се изчистиха и от тази година вече земеделците могат да подават и за "Натура 2000", но тук е много важно да се отбележи, тъй като мярката стартира малко по-късно, т.е. от тази година, самите земеделци трябва да направят избор между коя от двете схеми - "Агроекологични плащания" или "Натура", да бъдат подпомогнати.

Това са две различни възможности...

Да.

...да получиш една и съща субсидия?

тук е много важно де факто да се отбележи, че ако... не може по двете мерки да се кандидатства едновременно - по "Агроекологични плащания" и по "Натура 2000".

Не може?

Не може. Трябва да си избере и тук е важният въпрос, че мярка... агроекологичната мярка тръгна малко по-рано, т.е. 2007 г. и оттогава тези, които са... тъй като там има ангажимент за петгодишен план, трябва отново да преценят дали искат да си продължат по агроекологичната мярка или по "Натура 2000".

Ама по-малко пари ли ще взимат, ако минат по тази, другата мярка за "Натура"?

Не, но трябва да върнат тези, които са... тъй като...

То излиза, че...

...плащанията в "Натура" са година за година, докато по агроекологията имаме петгодишния срок, в който трябва да се спазват тези условия.

По-съществено изглежда националното доплащане за тютюн.

Националното плащане за тютюн това е важен въпрос. Въпрос, който, така, доста сериозно са подходили към... както министерството, така и фонд "Земеделие", защото наистина тези хора се нуждаят от средства, но много е важно да се отбележи, че секторът, който... тютюневият сектор е сектор, който, така, доста отдавна е било ясно какво ще се случи с него.

Тоест те, тези хора, които обработват земя с тютюн, ще получават ли 29 лв., или няма да получават?

Тези хора, които обработват тютюн, може да кандидатстват по линия на СЕТ. Но това, което вие поставихте...

СЕТ е?

Това са де факто субсидиите за земя.

Така.

Но това, което ви поставихте като въпрос, е доплащанията, които те всяка година получаваха за изкупуване на реколтата от тютюн.

Сега ще има или няма?

Сега ще има за изкупуване на реколта тютюн, но към средата на годината се очаква да се започнат тези изплащания.

Тоест засега те трябва да кандидатстват само за първата част, свързана със земята, която обработват?

Да.

Животновъдите. Там са страшно много схеми за най-различни видове животни.

Това е хубаво, защото наистина тоя сектор се нуждае от...

Там на какъв принцип се плаща?

Там се плаща, различни схеми има, т.е. има...

Според броя отглеждани животни?

Според броя има обвързани схеми, които са обвързани, но с броя животни. Има схеми, които са... т.е. необвързани с постоянно запазване на броя на животните.

Тоест според земята, на която са пасищата, или?

Не, не е земята, животните са водещи. Тоест при едните от схемите имаме референтна година, в която земеделецът, когато е декларирал, че има тези животни, може въпреки това, че вече не притежава тези животни, да получава субсидия.

В другите европейски държави, членовете на ЕС, подобни ли са съотношенията между земеделци и земи, които се обработват, субсидиите за тях и респективно за животновъди 1:10, както е в България?

Доста е динамично. Има държави в ЕС, в които е много силно развито животновъдството, например в съседна Гърция. Там съотношението е по-различно, набляга се на животновъдния сектор...

А вие... какво иска да насърчи България през 2011 г., ако се разгледа целият този списък от много мерки, както ги наричате, за най-различни видове животни? Какви животни искаме да гледаме най-много?

Ние искаме да гледаме всичко, което нашите земеделци искат да подпомагаме, т.е. да гледат. Искаме да подпомагаме всичко, което те искат да гледат, защото доста е голяма конкуренцията и доста е голям натискът, който са положили... нашите земеделски производители от страна на техните колеги от старите страни членки.

Трябва ли да носят бележки и доказателства за тези животни, които гледат от ветеринарни служби, от...

Много важен въпрос, въпрос, който стоеше на дневен ред и през тази кампания. Пак, отново подчертавам, че двете страни винаги имат задължения, имат и отговорности. Тоест, както фонд "Земеделие" трябва да изплаща субсидията на земеделците, така и те трябва да поддържат техните данни в добро състояние.

Вестник "Сега" пише тази седмица за проблем с млади фермери, които са кандидатствали за 25 000 евро по програма, това вече май по селските райони...

Да, това е по селските, да...

Но там трябвало да дават някакво удостоверение от Агенцията за семеконтрол, което било условие, необявено според вестника, когато се е кандидатствало. Как ще се реши въпросът, сега ще вземат ли тези пари хората без това удостоверение или няма да ги вземат?

Значи, много усилия се положиха, за да се реши този въпрос, който ние го наследихме като проблематика.

Коректно е да се каже, че става дума за плащания за 2009 г., което даже е било при предишното правителство, не предишното ръководство на фонда.

Точно така, проблемът беше наследен, но много усилия се положиха както от нас, така и от колегите по места да се постигне решаване на проблема. Тези бенефициенти не могат да получат средства по линия на ЕС, тъй като при тяхното кандидатстване не беше изпълнено условието да се снабдят със съответния документ. Ние дадохме шанс на всички тези от тях, които доказаха, а това беше проверено чрез проверка на място, че наистина искат да се занимават с такава дейност, да получат пари по линия на държавния бюджет.

Тоест там ще е само т. нар. национално доплащане и то ще стане по национално плащане.

Национално плащане чрез системата Деминимис.

Пак от март, от 14-и, трябва да започне приемането на проекти по програмата за развитие на селските райони за 2011 г.

Точно така, да.

Какви проекти?

Отваряме с мярка 121 и тук е големият, т.е. плюс, който се постигна по отношение на мярката.

Каква е тази мярка?

За първи път земеделци няма да разчитат на банките като институция, която да им осигури финансов ресурс. Увеличава се освен размера на субсидията, която е по линия на ЕС до 50 процента...

Това е мярката за модернизиране на земеделските стопанства?

Да. Но трябва да подчертая, че се отвори само в частта, която касае гарантирания бюджет, т.е. за сектор "Мляко" и за кокошки носачки, тоест...

Трябва да обясните обаче сега. Сигурно ви разбраха тези с мярката, но...

В самата мярка има много различни сектори. Може да се кандидатства за закупуване на земеделска техника, комбайни, както може да се кандидатства за овощни градини. Може да се кандидатства и за... т.е. инвестиции, свързани със сектор "Мляко" и с подобряване на условията на живот на кокошките носачки. Сега ние ще отворим само с тези две мерки, които касаят сектор "Мляко" и кокошки носачки, защото там има осигурен ресурс и това са секторите, които се нуждаят наистина от бързо преструктуриране, тъй като България е поела ангажимент за преструктуриране на този сектор до края на годината.

Какво трябва пък, какво ни е на нашите кокошки носачки спрямо европейските...

Трябва да ги гледаме и хуманно, т.е. свободно, да няма стрес за животните.

Тоест ще изчезнат ли тези яйца, които са преобладаващите в момента по стилажите на бакалиите и супермаркетите, където повечето пише, че са отглеждани не свободно, клетъчно. Тези яйца трябва да изчезнат, така ли?

В смисъл яйцата няма да се променят като яйца, но ще се промени начинът на гледане на самите животни, тоест трябва да се промени начинът на гледане на самите животни. Те трябва да бъдат наистина свободни.

Тоест ЕС иска яйцата, които се продават и ядат европейците да бъдат от свободно гледани кокошки?

Да, за животните да има хуманно отношение.

А, какъв е срокът?

Трябва да стане в рамките на тази година, т.е. да се постигнат стандартите.

И всъщност парите ще дойдат по програмата пак от ЕС, като го искат по времето...

...допълнително какво направи министерството и фонд "Земеделие" - осигуряваме да 25 процента държавна помощ. Петдесетте процента по линия на програмата, 25 процента държавна помощ и останалите 15 процента като кредит от фонд "Земеделие". Тук, пак казвам, специално за тази мярка самите земеделци няма нужда да ползват финансов ресурс от банките.

Какви други проекти ще бъдат актуални за тази програма през 2011 г.?

През месец април стартираме с проекти, които са насочени към малките фермери, т.е. мярката за полупазарните стопанства. Това са за малки ферми, които искат... и малки стопанства, които искат да се преструктурират, т.е. да достигнат определени стандарти. Хубавото е, че за първи път тази мярка ще бъде изпълнявана с цел децентрализиране, т.е. нашите регионални структури ще отговарят за целия процес - от одобряването до изплащането на субсидията. Това, което дълго време се говореше, че трябва да стане факт, тази година вече ще бъде наистина реалност - децентрализирано прилагане на мярката.

Например какво стопанство в какво ще се превърне?

Не, в смисъл там самият бенeфициент трябва да каже какво е неговото реално състояние към момента и какво иска той да добави примерно да си купи още малко животни, да увеличи размера на земята, която обработва, за да може да се развие, да си подобри самите условия в стопанството.

Какви пари по тази програма за развитие на селските райони?

Мярката е с доста така голям ресурс, като ресурс за нея... но с немного големи плащания като към бенефициентите - 7500 евро е размерът на...

Това е само за тези, малките.

За малките, да.

Тия за кокошките примерно колко могат да бъдат?

Милион и половина евро.

Милион и половина евро за един земеделски производител, който гледа кокошки.

Но това говорим за, разбира се, такива структуроопределящи предприятия, които... нормално е да има такава голяма субсидия за тях.

А общо колко ще се налеят от Европейския съюз в българското земеделие по тази програма, за развитие на селските райони?

Ако всичко мине, така, успешно - три милиарда и половина. Като до момента вече милиард и...

Това за седемте години.

Това за седемте години. Като до момента милиард и 200 милиона вече са разплатени по тази програма.

Тоест остават още 2 милиарда и 300 милиона.

Евро остават, да.

Евро.

А разплатените са в левове.

Аха. От 3 милиарда и половина евро са разплатени 700 милиона евро.

700 милиона евро, да.

Тоест вие трябва до 2013 г. да успеете. Реалистично ли е според вас? Ще успеете ли?

Ами много са, така, въпросите, на които трябва да отговорим в оставащото време до 2013 година. Не искам, разбира се, да се оправдаваме с изминали периоди, но т.е. статистиката показва, че късното стартиране на програмата, тя стартира през 2008 година, си оказва влияние. Това наваксване, което трябваше да има с одобряването на проекти и последващо разходване си оказва влияние към момента. Година и половина ние нямахме прием на поръчки по програмата. Година и половина нямаше договаряне на средства.

Могат ли да се правят аналогии с други европейски държави. Даже от старите членки. Португалия като е станала, която е впрочем сходна като характеристики с България страна. Там колко са успели да вземат от обещаните европейски пари.

Няма държава членка, която да е успяла на 100 процента през първия пробен период да усвои средства. Нормално това са изцяло нови мерки, които България до този момент в предприсъединителния период не е прилагала. Тук имаме цели, пак казвам, нови мерки, които са непознати за бенефициентите и те не са толкова атрактивни.

Тоест от вас се очаква в момента за половината от времето да усвоите четири пети от парите?

Да, това е, така, реалната ситуация, но, пак казвам, ние българите много пъти сме показвали, че можем да правим чудеса.

А тези проекти, които вече са одобрени и приключили, там какво е отношението от Брюксел към тях. Още ли стои това съмнение, че българите са мошеници, които взимат парите и ги...

Сега не мога да кажа, че Брюксел гледа на нас като на мошеници, но факт е, че, така, наистина сме подложени на постоянен контрол от Брюксел, но то не е лошо. Ето, само през следващия месец отново предстои проверка от Брюксел. През месец април отново ще има проверка, но нека, ние няма какво да крием и трябва да показваме, че наистина доверието, което ни е гласувано да управляваме такъв голям ресурс, ще бъде правдано.

Да повторим най-важното. През март, вие имате готовност всичките 956 милиона лева европейски и национални субсидии, които се полагат на земеделските производители за 2010 година и от които до момента са дадени само на животновъдите 82 милиона и половина лева, да ги разплатите. Единственото условие е... защото вече всички документи са събрани, да бъдат платени дължимите данъци и осигуровки от тези, които искат да получат субсидии.

Да си получат националните доплащания.

А европейските пари ще си бъдат платени независимо от платените данъци.

Точно така, но специално моят съвет е наистина по-добре човек сега са вложи малко повече усилия и да получи цялата сума, която му се дължи.

От 1 март до 15 май започват пък набиранията на информацията от земеделските производители за директните плащания за 2011 година и те ще бъдат повече с 200 милиона лева.

Да, 200 милиона.

Тоест милиард и сто милиона лева за 2011 г. се предвижда да бъдат платени в края на тази и началото на следващата година пак за българското земеделие.

Да, доста... отново доста голям финансов ресурс.

И отделно на това започва набирането на проекти по нови мерки по Програмата за развитие на селски райони.

Отделно си върви Програмата за развитие на селските райони.

Където на България й остава, грубо казано, да усвоява още 2 милиарда и 800 милиона евро, до 2013 година.

Така е, да.