Калфин пита ЕК за френска инструкция срещу пришълци от Източна Европа
Калфин пита ЕК за френска инструкция срещу пришълци от Източна Европа / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Отстранила ли е Франция недостатъците във вътрешното си законодателство по отношение на свободното движение на хора, които бяха установени миналото лято след масовото експулсиране на български и румънски граждани? Това е един от въпросите, които българският евродепутат от Групата на социалистите и демократите Ивайло Калфин внесе до Европейската комисия, съобщи пресцентърът на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент.

През лятото на 2010 година няколко десетки хиляди румънски и 950 български граждани бяха експулсирани от Франция, а Париж обеща най-късно до началото на януари да промени вътрешното си законодателство, за да го съобрази с европейската директива от 2004 година за свободното движение на хора.

Повод за внасяне на запитването до ЕК са многобройните публикации във френски и български медии през последните дни свързани с издаването на нова инструкция на френската жандармерия до кметове, в която се дават указания да се следи за появата на източноевропейци и да се докладва на властите за тях.

Ивайло Калфин обръща вниманието на Европейската комисия към тези информации, като я приканва да проучи дали не става дума за дискриминационно отношение към европейски граждани на базата на тяхната националност, пише БТА.

След напрежението от миналия август Европейската комисия пое ангажимент да направи пълен преглед на приложението на директивата във вътрешното законодателство на всички страни членки.