Отиде си Вера Кочовска
Отиде си Вера Кочовска / DarikNews.bg, архив

Известната лечителка Вера Кочовска е починала на 11 февруари в дома си  в Плевен, съобщи бТВ. Нейни близки разказаха, че в последните седмици състоянието й е било тежко. Здравето на Кочовска се влоши миналия декември и тя бе приета по спешност в болница.

„Вярвам, че идеята на феномена Вера Кочовска за построяване в Плевен на клиника за лечение със стволови клетки, няма да си отиде с нейната смърт", заяви за БТА кметът на Плевен Найден Зеленогорски по повод кончината на лечителката. Той поясни, че общината ще продължи да разчита на съдействието на нейни съмишленици, учени и бизнесмени, за да бъде построено лечебното заведение, за което Вера Кочовска е мечтаела от години.

Поклонението пред тленните останки на Вера Кочовска ще се състои във вторник в плевенския храм „Свети Николай" от 10.00 до 12.30 ч., а погребението - в 13.00 ч. на Горноплевенските гробища.

Вера Кочовска е наричана ясновидка, заради приписваната й способност да предсказва бъдещето. Приписват й се и лечителски способности, пише за българската Уикипедия. Кочовска е родена на 27 юли 1945 г. в град Перник. Животът й е белязан от ранната смърт на баща й. Когато той умира майка й я изоставя на гроба му, и момичето постъпва в дома за сираци в Кочериново, Дупнишко. Свръхестествените си способности тя придобила след тежка травма. Самата тя е разказвала, че черпи енергията си от Мадарския конник.

През 2006 г. режисьорът Стилиян Иванов направи за Вера Кочовска филма „Репортажи за вярата - Феноменът Вера". Същата година тя беше удостоена с почетния знак на президентството, а музикантът Теодосий Спасов посвети на нея диска си „Вяра".