Първата ефективна присъда за разпространение на наркотици в Монтана
Първата ефективна присъда за разпространение на наркотици в Монтана / Снимка: Петя Димитрова

На пет години затвор и пет хиляди лева глоба бе осъден Георги Георгиев - Геш за организиране и ръководене на престъпна група. Присъдата бе произнесена днес от Окръжен съд Монтана след 26 заседания по делото.

Геш е арестуван на 5 ноември 2007 година и обвинен за разпространение на наркотици.  Мярката за неотклонение е променена и през 2008-ма и от врачанския затвор преминава под домашен арест. През 2009 г.  криминалистите отново откриват в дома му хероин, амфетамин, марихуана и фалшива 100-доларова банкнота. Заради престъплението тогава е осъден от Районен съд Монтана на 11 месеца лишаване от свобода.

Заедно с Георгиев за пласиране на наркотици са обвинени още петима мъже: Адриан Георгиев - Дрогата, Ивайло Петров - Ивчо, Иван Иванов - Кьоса, Митко Илиев -Къдрицата и Мирослав Петров - Врабеца.  Групата е търгувала с наркотици от средата на 2006-а до края на 2007-а г. Геш е осигурил мобилни телефони за всички. Дрогата пристигала от София и е  пакетирана на дози в дома на Ивайло. Според показанията на един от участниците  в  Монтана са продавани по 40 дози хероин дневно, всяка по 10 лв. Около 80 лв. са оставали за пласьорите, а останалите са били прибирани от Георгиев.

В затвора Геш ще лежи по-малко от две години, защото останалите три вече ги е излежал. Това е третата присъда на Георгиев. Предишните две са за престъпления от общ характер.

Съдът осъди на 5 години и Адриян Георгиев - Дрогата от Лом. По 4 години ще излежават в затвора Мирослав Петров - Врабеца, Ивайло Петров - Ивчо и Митко Михайлов - Къдрицата. Обвиненията на Иван Венциславов - Кьоса са снети. Участитето му в  групата не е доказано.