Учени превръщат коли в електромобили
Учени превръщат коли в електромобили / снимки: Sofia Photo Agency
Учени превръщат коли в електромобили
37623
Учени превръщат коли в електромобили
Учени превръщат коли в електромобили
  • Учени превръщат коли в електромобили
  • Учени превръщат коли в електромобили

Преустройството на електромобили в България вече е факт. Реконструкцията се разработва от инженери и производители на слънчеви батерии, както и от учени от БАН, и излиза за по-малко от 10 000 лева.

Преустройство на стари коли в екологични автомобили, лишени от всякакъв вид двигател с вътрешно горене, е поредната българска стъпка към опазване на околната среда.

Според доц. Иван Миленов от Националното висше транспортно училище "Тодор Каблешков" България може успешно да се нареди сред европейския пазар на електромобили. Миленов представи неговия личен електромобил, модифицирано Рено, и обясни, че колата не може да измине 100 километра за по-малко от час, но разходът за тях ще варира между 2,50 и 3 лева. По думите му, след ситуацията в Египет и нарастването на цената на петрола до 100 долара за барел, е безсмислено човек да се връща към бензинова кола.

Той коментира за Дарик някои от основните проблеми, които възпират широкото разпространение на подобен тип автомобили, монополизма на петролните компании и манталитета на българина: "Всеки пита колко конски сили е и защо не реве двигателят. Вече трябва да научим българина, че по-важна е екологията. По-важно е не да вдига голям шум, а да е безшумен и икономичен. Мисля, че скоро ще му дойде времето - тези огромни джипове, които се движат, има градове вече, в които ги забраниха."

Оловните батерии на подобен тип возила са също българско производство и се зареждат както след всяко отпускане на педала на газта, когато двигателят се превръща в генератор, така и при престой, благодарение на слънчев панел на покрива.

Учени превръщат коли в електромобили
netinfo