Обединени земеделци, БСДП и РДП с декларация за политическо сътрудничество
Обединени земеделци, БСДП и РДП с декларация за политическо сътрудничество / DarikNews.bg

Обединените земеделци, социалдемократите и радикалдемократите подписаха в Стара Загора декларация за политическо сътрудничество. И трите организации имат общи позиции по отношение на приоритетите в развитието на аграрния сектор, образованието и социалната политика.

„За нас е изключително важно да бъдат създадени условия за развитието на среден и дребен бизнес, да бъде продължен процесът на децентрализация, а за развититето на регионите да се отделят повече средства", коментира Петя Ставрева от ръководството на Обединените земеделци. Според нея протестите на животновъдите, тютюнопроизводителите и земеделските производители са резултат от липсата на дългосрочна стратегия за развитието на агросектора и селските региони. „Необходимо е да бъде създадена една нова финансова среда, свързана с гаранционни фондове и кредитни кооперации, които да осигурят начален финансов ресурс за дребните и средни фермери, които да кандидатстват по различни проекти".
Петя Ставрева припомни, че до средата на тази година България трябва да представи в Брюксел окончантелната си позиция по промяната на общата селскостопанска политика. „Водят се дебати, но за мен все още не е достатъчно обхванато цялото съсловие на селскостопанските производители. Трябва да се чуе гласът на браншовите организации и на аграрната наука, за да може тези промени, които ще отстояваме като национални приоритети, да отразяват реалната ситуация в агросектора".

Обединените земеделци ще проведат свой конгрес на 26 март. Една от кандидатурите за поста председател е на Петя Ставрева.

И трите политически формации- ПП Обединени земеделци, БСДП и РДП, които са част от Синята коалиция, заявяват своята подкрепа за еднинна демократична кандидатура на предстоящия президентски вот. Организациите в страната ще имат пълната свобода да решават начина си на участие в местните избори.